Verkkouutiset

HS: Helsingin kuntavaaliehdokkaat erimielisiä asunto-ongelman ratkaisukeinoista

Kokoomuksen enemmistö kannattaa sääntelyn purkamista. SDP:ssä, vihreissä ja vasemmistoliitossa ollaan jakaantuneempia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pienten asuntojen hinnat nousevat Helsingissä rajusti suhteessa suurempiin asuntoihin. Asuntolainoja myöntävä Hypon tilastojen mukaan ero on kasvanut nopeasti, kertoo Helsingin Sanomat.

Suurin osa kokoomuksen helsinkiläisistä ehdokkaista haluaisi kaupungin vapauttavan rakentajat kahleistaan, selviää HS:n kuntavaalikoneesta.

Vaalikoneessa pyydetään ottamaan kantaa väitteeseen ”yksiöitä pitäisi saada rakentaa ilman rajoitusta, eli vaatimuksesta rakentaa perheasuntoja pitäisi luopua”.

Kokoomuslaisista 34 prosenttia on täysin samaa mieltä sääntelyn purkamista ehdottavan väitteen kanssa. 46 prosenttia on jokseenkin samaa mieltä.

– Helsinki tarvitsee kipeästi pienempiä asuntoja. Niille on valtava kysyntä ja niiden puute nostaa Helsingin vuokratason erityisesti pienempien asuntojen kohdalla erittäin korkeaksi”, kirjoittaa kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Kaikki eivät kuitenkaan ole kokoomuksessa samaa mieltä.

– Tarve pieniin asuntoihin on suuri. Mutta ei kaupunkia pelkkien yksiöiden varaan voi rakentaa, kirjoittaa kokoomuksen valtuustoryhmänjohtaja Laura Rissanen.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta päätti tammikuussa lieventää rakentamiseen liittyvää sääntelyä. Nykyisetkin säännöt vaativat kuitenkin, että vähintään 50 prosentin uusista yksityiselle maalle tehdyistä omistusasunnoista on kolmioita tai suurempia. Säännöstä voidaan poiketa poikkeustapauksissa.

Muiden suurten ryhmien ehdokkaiden vastaukset menevät ristiin, ja vastausten keskiarvo on lähellä vastausvaihtoehtoa ”en osaa sanoa”.

Vihreät ehdokkaat kallistuvat keskimäärin sääntelyn purkamisen puoleen, mutta osa vastustaa varovaisesti sääntelyn purkamista.

– Yksiöitä tarvitaan lisää, mutta lapsiperheiden puolustaminen on aina ollut asuntopolitiikan keskeisiä tavoitteita. Helsingin asuntokanta on myös hyvin pienasuntovoittoinen, jota saatetaan joskus vielä katua, kirjoittaa Osmo Soininvaara.

SDP:n ehdokkaista lähes puolet on jokseenkin eri mieltä sääntelyn purkamista ehdottavan väitteen kanssa.

– Määräyksillä voidaan ohjata, että eri alueille syntyy myös perheasuntoja. Asunnon vaihtamisesta tulee hankalaa, jos asuntokanta on liian yksipuolista, kirjoittaa SDP:n Tarja Kantola.

Vasemmistoliitosta taas lähes puolet kannattaa varovaisesti nykyisten sääntöjen muokkaamista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)