Rkp:n Carl Haglund: Työ on paras tie kotoutumiseen ja kielen oppimiseen

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund tukee sisäministeri Petteri Orpon (kok.) ajatusta turvapaikanhakijoiden mahdollisimman nopeasta työllistymisestä.

  • LKS 20160107 - LKS 20151110  RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Carl Haglund eduskunnassa ennen täysistuntoa 10. marraskuuta 2015. LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    Carl Haglund.

    ()

Sisäministeri Petteri Orpo esitti lauantaina, että oppisopimuskoulutuksen, työssä oppimisen sekä työn ja koulutuksen joustavan yhteensovittamisen lisäksi voitaisiin harkita joustavia palkkajärjestelyjä. Esitystä kritisoi etenkin ulkoministeri Timo Soini (ps.).

– Ajatus on hyvä. Työ on ehdottomasti paras tapa kotoutua. Kuten esimerkit Pohjanmaan maakunnasta osoittavat, työpaikka on myös erinomainen paikka oppia kieltä. Samalla on valitettavaa, että hallituksen sisällä taas vaikuttaa olevan toimijoita, jotka haluavat ennemmin sementoida nykyiset rakenteet kuin tuoda uusia ryhmiä työmarkkinoille, Carl Haglund toteaa.

RKP esitti jo syksyllä, että ulkomaalaislain 79 pykälää tulisi muuttaa siten, että maahan saapuneet voisivat aloittaa työnteon heti joutumatta odottamaan kolmea kuukautta. Haglund vaati lisäksi ulkomaalaisen työvoiman tarveharkinnasta luopumista, jotta yritykset voivat palkata työntekijöitä aloille, joilla nyt vallitsee osaavan työvoiman pula.

– On paradoksaalista, että tietyn hallituspuolueen edustajat voisivat harkita perustuslain vastaista alempaa tukea turvapaikanhakijoille, mutta kun esitetään kotouttamisen helpottamista joustavimmilla työjärjestelyillä, ollaan yhtäkkiä esitystä vastaan. Se osoittaa, että ulkoministeri ei ole kaikkien asialla, vaan ainoastaan mielistelee omia äänestäjiään, Haglund päättää.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tuki Petteri Orpon ehdotusta lauantaina Verkkouutisille antamassaan haastattelussa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.