Verkkouutiset

Kela haluaa yksityiset terveyspalveluiden tuottajat julkisten rinnalle

Kansaneläkelaitoksen lausunnossa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi ehdotetaan julkisen rahoituksen laajentamista yksityisille terveyspalveluiden tuottajille, kertoo Helsingin Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kelan sote-lausunnosta kertoi ensin Hoiva&Terveys. Kela ehdottaa, että tulevat viisi sote-aluetta päättäisivät, kuinka laajasti yksityisiä palveluita käytetään, mutta sen lisäksi ne myös rahoittaisivat yksityisten terveyspalveluiden käytöstä maksettavat korvaukset.

Käytännössä Kelan ehdotus tarkoittaisi niin sanottua ”raha kulkee asiakkaan mukana” -mallia. Siinä palveluiden käyttäjät saisivat valita tasavertaisesti yksityisten ja julkisten palveluntarjoajien väliltä, jos sote-alueen järjestämispäätös sen sallii.

– Kelan näkemyksen mukaan asiakkaiden valinnanvapaus ja palveluiden saatavuus erityisesti perusterveydenhuollossa ja erikoislääkäripalveluissa voidaan tulevaisuudessa taata ainoastaan yksityistä palvelutuotantoa hyödyntämällä, lausunnossa todetaan.

Kela ehdottaa myös, että sairaanhoitovakuutuksen rahoitus annettaisiin kokonaan sote-alueiden hoidettavaksi. Se tarkoittaa, että sote-alueille siirtyisi sekä valtion osuus korvauksista että kansalaisten maksamat sairaanhoitovakuutusmaksut. Lisäksi sote-alueet keräisivät oman rahoituksen kunnilta.

Lausunnon on allekirjoittanut Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)