Verkkouutiset

Hallitus panostaa osaamiseen – ”opettajamme ovat jatkossakin maailman parhaita”

Hallituksen tavoitteena on parantaa oppimistuloksia vastamaan tulevaisuuden osaamistarpeisiin, uudistaa pedagogiikkaa kokeillen ja tehdä oppimisesta innostavaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan Suomen peruskoulut ovat tietotekniseltä varustelelultaan kansainvälisesti vertailtuna huipputasoa, mutta erilaisten laitteiden hyödyntäminen on vähäistä.

– Se johtuu siitä, että opettajilla on hyvin erilaisia valmiuksia ottaa käyttöön uusia oppimisen tapoja ja välineitä, Grahn-Laasonen totesi perjantaina hallituksen tiedotustilaisuudessa esitellessään osaamisen ja koulutuksen painopistealueella olevaa kuutta kärkihanketta.

– Siksi uskomme, että pystymme tekemään tämän muutoksen ennen kaikkea panostamalla opettajien osaamiseen ja pidämme huolen siitä, että meidän opettajamme voivat tulevaisuudessakin olla laajalla pedagogisella vapaudellaan maailman parhaita opettajia.

Grahn-Laasosen mukaan hallitus käynnistää opettajankoulutuksen kehittämisohjelman, joka kattaa sekä opettajien peruskoulutuksen että täydennyskoulutuksen. Hallitus toimeenpanee lisäksi täsmäkoulutuksen, jolla pyritään saamaan kaikki opettajat digivalmiuksien piiriin.

Osaamisen ja koulutuksen painopistealueella on yhteensä kuusi kärkihanketta, joista peruskoulu-uudistus on suurin. Sen tarkoituksena on saada uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin. Kärkihankkeeseen panostetaan yhteensä reilut 120 miljoonaa euroa. Tästä summasta 90 miljoonaa euroa osoitetaan digioppimiseen, uuteen pedagogiikkaan ja uusiin oppimisympäristöihin.

Hallitus aikoo perustaa kokeilukeskuksen opetushallituksen yhteyteen. Keskuksessa voi kokeilla uutta pedagogiikkaa ja uusia oppimisen tapoja. Toisaalta opetushallituksen yhteyteen luodaan myös osaamiskeskittymä oppimisen moderneista tiloista.

– Kärkihankkeen tavoitteena on parantaa oppimistuloksia vastamaan tulevaisuuden osaamistarpeisiin, uudistaa pedagogiikkaa kokeillen ja tehdä oppimisesta innostavaa läpi elämän Grahn-Laasonen kertoi.

Kyse on kolmesta kokonaisuudesta: uusi pedagogiikka, uudet oppimisympäristöt ja digioppiminen.

– Meillä tulee uudet opetussuunnitelmien perusteet kouluissa käyttöön ensi vuoden syksyllä. Opetussuunnitelmien perusteet ovat erinomaiset ja tukevat uusien oppimistapojen käyttöön ottoa peruskouluissa.

Tähän kärkihankkeeseen kuuluu myös tunti liikuntaa päivässä. Sen ohella vielä kielikokeilut, joita on hallitusohjelma mukaisesti kaksi kappaletta. Toinen liittyy siihen, että kieltenopetus varhaistettaisiin alkamaan jo ensimmäisellä luokalla. Toinen ohjelma liittyy kielivalikoiman monipuolistamiseen korvaamalla toista kotimaista kieltä jollain toisella kielellä.

Grahn-Laasosen mukaan tunti liikuntaa päivässä maksaa 21 miljoonaa. Myös kielikokeiluihin osoitetaan rahoitusta.

Loput kärkihankkeet ovat: toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformi, työelämään siirtymisen nopeuttaminen, taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden parantaminen, korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyön vahvistaminen innovaatioiden kaupallistamiseksi ja nuorisotakuun ohjaaminen yhteisötakuun suuntaan.

Hallituksella on viisi päätavoitetta, jotka jakautuvat 26 kärkihankkeeseen. Kärkihankkeet jakautuvat edelleen toimenpiteisiin, joita on noin 80. Kärkihankkeisiin hallitus sijoittaa 1,6 miljardia euroa yhteensä kolmen vuoden aikana.

Summasta 600 miljoonaa korvamerkitään perusväylien kunnostamiseen. Koulutukseen ja osaamiseen panostetaan yhteensä 300 miljoonaa euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)