Verkkouutiset

Jouni Backman: Suomeen ensin listavaali, sitten blokkivaali

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman liputtaa listavaalin puolesta Kalevi Sorsa -säätiön blogikirjoituksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman arvelee, että listavaalin kautta voitaisiin edetä kohti blokkivaaleja, joissa puolueet hakevat kannatusta ohjelmalleen blokkeihin ryhmittyneitä.

– Suomen todella monen puolueen järjestelmään ja konsensusperinteeseen blokkiajattelu ei välttämättä istuisi ainakaan heti, mutta voisi listavaalien myötä edetä sitä kohti, Backman kirjoittaa Kalevi Sorsa -säätiön blogikirjoituksessa.

Backman perustelee listavaaliin siirtymistä sillä, että vaaleissa otettaisiin kantaa politiikan linjaan. Nykyisin politiikan suuret linjat ja erot jäävät Backmanin mielestä henkilökeskeisen pintajulkisuuden jalkoihin.

– Äänestäjän kuvitelma, että se olisi riippuvainen valittavista henkilöistä, on väärä. Erityisesti eduskunnassa yksittäinen edustaja on nykyisin jopa oppositiossa sidottu puolueensa linjaan. Hallituspuolueiden edustajien kädet sitoo hallitusohjelma, josta kansalaiset eivät pääse äänestämään, Backman kirjoittaa.

Osasyy nykyiseen kehitykseen on Backmanin mielestä yksittäisiä ehdokkaita korostava suomalainen vaalijärjestelmä. Listavaalia on vastustettu väittämällä kansalaisten valinnanmahdollisuuksien heikentyvän puoluevallan lisääntyessä ja äänestysaktiivisuuden laskevan sen seurauksena.

– Muiden maiden esimerkit eivät tue väitettä. Listavaalien maissa äänestysaktiivisuus on jopa korkeampi kuin Suomessa.

Backmanin mielestä valinnanvapauden kaventuminen on näennäistä.

– Puolueethan ne ehdokkaat valitsevat nykyisinkin. Puolueiden jäsenäänestysten mukainen ehdokasjärjestys listalla korreloi melko tarkkaan valittavia, usein jopa heidän järjestystään. Eli äänestäjät valitsevat ”tietämättään” puoluelistan mukaiset edustajat.

Backman arvelee, että valittavat edustajat noudattaisivat nykyistä tarkemmin kansalaisten koostumusta, koska puolueiden kannattaisi asettaa ehdokaslistalle tasaisesti eri kansalaisryhmien edustajia.

– Välivaiheena voisi ajatella osittaista listavaalia, jossa äänestäjä voisi halutessaan vaihtaa myös listan järjestystä, Backman ehdottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)