Verkkouutiset

Keskustan Sirkka-Liisa Anttila on huolissaan nollatuntisopimuksista

Hämeenlinnassa puhunut kansanedustaja esitti huolensa etenkin kaupan alan työntekijöiden oikeuksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Miksi kauppojen vapaa aukioloaika ei kuitenkaan ole tuonut kaupan alan osa-aikatyötä tekeville myyjille lisää työaikaa? Kaupan-alaan liittyvä asiakasvirtojen epäsäännöllisyys selittää osan osa-aika sopimuksista, mutta ei nykyistä 80 prosenttia. On selvää, että työntekijöille voitaisiin tarjota kokoaikaisia työtunteja sen sijaan, että yritykseen palkataan jatkuvasti uusia osa-aikatyöntekijöitä”, Sirkka-Liisa Anttila sanoo.

Hänen mukaansa valvonta on kuitenkin vaikeaa, koska se tapahtuu jälkikäteen.

”Nykyisessä laissa on jo kirjaus, jonka mukaan työnantajan on ennen uuden työvoiman palkkaamista tarjottava työtä palveluksessaan oleville osa-aikaisille työntekijöille. Tätä säädöstä kuitenkin rikotaan jatkuvasti.”

Anttilan mukaan osa-aikaisten työntekijöiden asemaa tulisikin kehittää kohti kokoaikaisuutta.

Nollasopimuksella työskentelevien työsuhdeturva huolettaa häntä. Niitä pitäisikin hänen mukaansa tehdä vain sellaisen haluavien työntekijöiden kanssa tai lopettaa niiden tekeminen kokonaan.

”Tällä hetkellä kaupan-alalla ei toteudu työlainsäädännön keskeinen periaate, jolla suojeltaisiin heikoimmassa asemassa olevaa työntekijää. Laki ei takaa sitä, että työtä teetettäisiin kokoaikaisin tunnein edes silloin, kun se olisi mahdollista. Työaika ei myöskään automaattisesti vakiinnu, vaikka työtä tehtäisiin toistuvasti työsopimustunteja enemmän”, Anttila sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)