Verkkouutiset

HS: Alkoholikiistaan etsitään ratkaisua, keskusta ei halua vahvoja oluita kauppoihin

Keskusta haluaa yhä tiukentaa jo aiemmin sovittua alkoholilain uudistusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituspuolueet etsivät alkoholilain kokonaisuudistukseen ratkaisua tällä viikolla. Lakitekstissä on edelleen avoimia kohtia. Alkoholilakia valmistelevan kansanedustajaryhmän on määrä kokoontua arvioimaan avoimia asioita.

Tarkoitus on neuvotella erityisesti keskustan eduskuntaryhmässä voimistuneista vaateista tiukentaa lakiesitystä. Moni keskustassa haluaa äänestää esityksestä eduskunnassa omantunnon asiana.

– Eduskuntaryhmän johdolle on evästetty, että alkoholilainsäädännöstä pitäisi tehdä omantunnon kysymys, sanoo ryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi Helsingin Sanomille.

Lohen mukaan alkoholi on rinnastettavissa ydinvoimaan, turkistarhaukseen ja avioliittolakeihin.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat hakeneet tuloksetta ratkaisua. Ryhmyrit haluavat kuulla siksi vielä kansanedustajaryhmää. Siinä keskustaa edustavat Annika Saarikko ja Timo Kalli, perussuomalaisia Toimi Kankaanniemi ja Ritva ”Elomaa sekä kokoomusta Outi Mäkelä ja Sinuhe Wallinheimo.

Sosiaali- ja terveysministeriössä pykälät ovat viittä vaille valmiit. Ne on sorvattu vuosi sitten kansanedustajaryhmässä sovitun kompromissimallin mukaan.

Isoin muutos nykyiseen olisi, että vahvat oluet, lonkerot ja limuviinat siirtyisivät markettien hyllyille. Kaupoissa myytävien alkoholijuomien vahvuus saisi olla enimmillään 5,5 prosenttia eikä valmistustapaa rajoitettaisi eli juomat voitaisiin valmistaa myös tislaamalla.

Annika Saarikon mukaan vain kokousaika on sovittu.

– Keskusta on todennut, että ryhmässämme vaikeita asioita ovat limuviinat ja 4,7 prosentin nosto 5,5 prosenttiin. Nyt kokoonnumme ja katsomme, löytyykö jokin ulospääsytie, Saarikko toteaa HS:ssa.

Kokoomuksen Outi Mäkelä sanoo HS:lle, että ”olettamus on, että pohjasopimus pitää”.

– Periaate on, että jos hallituspuolueet ovat keskenään jotain sopineet, sen mukaan mennään. Olo on nyt se, että yritetäänkö tästä luistaa. Toivottavasti suoraselkäinen linja pitää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)