Verkkouutiset

Akavan Fjäder: Työntekijöiden oikeusturva ja työhyvinvointi hyökkäyksen kohteena

Työmarkkinajärjestöt haluavat uudistaa työelämää, työsuhteita, sosiaaliturvaa ja palkanmuodostusta vastamaan tämän päivän tarpeita, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder toivoo, että kolmikannan kuoppaamisen sijasta työmarkkinajärjestöt ja poliitikot tekisivät laajaa yhteistyötä, jotta työelämän rakenteita saataisiin vastaamaan nykyistä paremmin tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeita.

Fjäder on huolestunut viime kuukausina toistuneista esityksistä, joilla pyritään romuttamaan työntekijöiden oikeusturvaa ja työhyvinvointia.

– Olemme onnistuneet konsensuksen avulla torjumaan yritykset avata Suomeen halpatyömarkkinat ja epäterveen palkkakilpailun sekä luomaan mahdollisuuksia tasapuoliseen paikalliseen sopimiseen. Olemme jopa luoneet hyvän työterveyshuollon. Kaikkea tätä vastaan hyökätään nyt, Fjäder toteaa tiedotteessa.

Fjäder ihmettelee, miksi jo valmiiksi huonon taloustilanteen aikana pyritään murtamaan sopimisen mallia, jolla on taattu kilpailukykyä, ennustettavuutta, talouskasvua ja yhteiskuntarauhaa vuosikymmenten ajan. Hän toivoo vastakkainasettelun ja riidankylvämisen sijaan laajaa yhteistyötä.

– Kolmikanta ei tietenkään saa olla itsetarkoitus. Totta kai meidän on saatava tuloksia aikaiseksi tästä eteenpäinkin. Olemme jo todenneet olevamme valmiita keskustelemaan – jälleen kerran – työttömyysturvan uudistamisesta. Me haluamme uudistaa työelämää, työsuhteita, sosiaaliturvaa ja palkanmuodostusta vastamaan tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeita, Fjäder sanoo.

Työmarkkinajärjestöt ovat solmineet lyhyessä ajassa eläkeratkaisun sekä kaksi laajaa ja historiallisen maltillista keskitettyä palkkaratkaisua. Niillä on pystytty hillitsemään työvoimakustannusten nousua ja tuotu työrauhaa, vakautta ja ennustettavuutta yritysten sekä maan hallituksen työskentelyyn.

– Samalla on sovittu muista tulo- ja sosiaalipoliittisista ratkaisuista. Esimerkiksi järjestöjen sopima työttömyysturvan 300 euron suojaosa on osoittanut jo vuodessa, että työn vastaanottamisen kannustavuus on lisääntynyt. Jos konsensus on jotenkin rikki, järjestöt ovat valmiit korjaamaan myös sitä, mutta hyvässä yhteistyössä ja ilmapiirissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)