Verkkouutiset

AKT:n Piirainen: Keskusta sen aloitti – ”palkkoja leikattava 5 prosentilla”

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen muistuttaa, että yhteiskuntasopimuskeskustelu lähti liikkeelle keskustan vaaliohjelmasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neuvottelut laajasta työmarkkinaratkaisusta menivät solmuun, kun Auto- ja kuljetusalojen liitto AKT ilmoitti torstaina, että se aio olla mukana yhteiskuntasopimusneuvotteluissa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti tätä ”käsittämättömänä touhuna” ja totesi, että ”tästä on isänmaan etu kaukana”. Sipilän mukaan Suomi ajautuu erittäin vaikeaan tilanteeseen, kun AKT vaarantaa keskitetyn ratkaisun synnyn.

– Pitää muistaa, mistä yhteiskuntasopimuskeskustelu lähti liikkeelle. Sehän lähti siitä, että keskusta-puolue otti vaaliohjelmassaan esille sen, että työntekijöiden palkkoja pitäisi leikata viidellä prosentilla, AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoi Ylen ykkösaamussa.

– AKT ei ole mukana sellaisessa ratkaisussa, jossa työntekijöiden palkkoja ollaan alentamassa viidellä prosentilla ja työnantajille ollaan tekemässä sellaisia ratkaisuja, joilla he pystyvät ensi keväänä nostamaan optioita entistä suuremmissa määrin.

Yhteiskuntasopimusneuvotteluissa mukana oleva SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi perjantaina Ylen aamu-tv:ssä, että meneillään olevilla neuvotteluilla pyritään välttämään hallituksen virittämät pakkolait, eli sairausajan palkanleikkaus, lomarahojen leikkaus ja palkattomat arkipyhät.

– AKT ilmoitti jo viime kesänä, että me emme ole mukana yhteiskuntasopimuksessa, jos se on epätasapainoinen, eli jos maksumiehenä ovat pelkästään palkansaajat, Piirainen totesi.

Piiraisen mukaan viimeinen piste oli EK:n ilmoitus sääntöjensä muuttamisesta siten, ettei se tee enää keskitettyjä tulopoliittisia kokonaisratkaisuja ensi huhtikuun lopun jälkeen. Edustajistonsa päätöksen mukaisesti EK ei ole enää neuvotteluosapuoli, vaan se tukee ja koordinoi liittojensa neuvotteluja.

Mitä te sanotte muiden liittojen duunareille, jos AKT:n toiminta johtaa siihen, että pakkolait heikennyksineen tulevat voimaan?

– Pakkolakikeskustelu on ihan ennenaikaista. Niiden juridinen puoli on vähintäänkin kyseenalainen. Meillä on sellaisia selvityksiä, joissa EU on todennut, että tällaisia pakkolakiesityksiä ei voi viedä kansallisesti eteenpäin. Me haluamme katsoa tämän juridisen puolen ja sen jälkeen asiaa voidaan tarkastella uudestaan, Piirainen kertoi.

Sunnuntaina on SAK:n työvaliokunnan kokous, jossa pohditaan keskitetyn sopimuksen jatkamista.

– Me menemme omien tavoitteidemme kautta työehtosopimuskierrokselle, ja me tavoittelemme alakohtaisia tekstimuutoksia, jotka ammattiosastot asettavat ensi vuoden aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)