Verkkouutiset

Ben Zyskowicz: Unohtakaa pitkät listat – ne etäännyttäisivät äänestäjät

Kokoomuksen kansanedustaja kehottaa puoluesihteereitä torjumaan kaavailut ns. pitkistä listoista eli listavaalista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz kehottaa hautaamaan niin sanotut pitkät listat, jossa puolueet asettaisivat ehdokkaansa vaaleissa läpimenojärjestykseen. Zyskowiczin mukaan pitkiä listoja ei tule ottaa käyttöön tulevissa maakunta- eikä muissakaan vaaleissa.

– Itsehallintouudistuksen kummallisena sivutuotteena on jälleen kerran aloitettu keskustelu vaalijärjestelmämme uudistamisesta. Hanke ns. listavaalista on kuolleena syntynyt ja asialle pannun puoluesihteerityöryhmän tulee haudata se mahdollisimman pian, Zyskowicz vaatii.

Hänen mukaansa nykyjärjestelmässä nimenomaan kansalaiset valitsevat läpimenijät puolueiden asettamista ehdokkaista.

– Listavaalijärjestelmä merkitsee kansalaisten valinnanmahdollisuuksien ja vaikutusvallan kaventamista. Se etäännyttää äänestäjät valituista edustajista. Se merkitsee sitä, että poliitikot valitsevat uudet poliitikot. Se merkitsee myös puoluejohtojen aseman vahvistumista entisestään, kun ns. toisinajattelijat voidaan helposti vaihtaa uusiin edustajiin.

Zyskowiczin mukaan kaikissa vaalijärjestelmissä on omat heikkoutensa, mutta listavaalijärjestelmä ei ole tähän oikea ratkaisu. Perusteluksi pitkien listojen puolesta ei hänen mielestään käy, että monissa muissa maissa kansalaiset eivät ole koskaan päässeet valitsemaan eri ehdokkaiden väliltä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)