Verkkouutiset

Hallitukselta 200 miljoonan pääomitus osaamiseen, yritysten verotuet perataan syksyyn mennessä

Suorista yritystuista ei löytynytkään rahaa Tekesille, vaan kasvupanostukset kaivettiin muualta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus hakee lisäpanostuksia osaamiseen ja koulutukseen 200 miljoonan euron pääomituksen avulla.

Tekesille ja Suomen Akatemialle varataan molemmille 60 miljoonan euron pääomitus. Lisäksi valtio varautuu pääomittamaan ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjä ja -välineitä omistavaa ja ylläpitävää osaamiskeskusta tai muuta yhtiötä yhteensä 80 miljoonalla eurolla.

Osana kokonaisuutta hallitus panostaa yritysten tuotekehitykseen, uudistumiseen, huippututkimukseen ja tutkimuksen vaikuttavuuteen osoittamalla Tekesille määrärahoja yhteensä 70 miljoonaa euroa vuosille 2018 ja 2019. Rahoitusta suunnataan kasvua vauhdittaviin yritysten, tutkimuslaitosten ja valtion yhteishankkeisiin.

Suomen Akatemialle varataan vastaavasti yhteensä 50 miljoonaa euroa lippulaiva-tutkimuskeskittymien toteuttamiseen vuosina 2018 ja 2019. Lippulaivat perustetaan yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhteyteen.

Yritysten vientitoimintaa ja matkailun edistämistä tuetaan yhteensä 50 miljoonan euron lisärahoituksella vuosina 2018 ja 2019. Vuoden 2018 alussa aloittava Business Finland kokoaa saman katon alle nykyiset Tekesin ja Finpron innovaatiorahoitukseen, vientiin, investointeihin sekä matkailun edistämiseen liittyvät palvelut.

Talent Boost -ohjelmalla houkutellaan kansainvälisiä osaajia Suomeen. Yritysten viranomaispalvelut mahdollistetaan jatkossa myös englannin kielellä. Työllisyyttä ja kasvua tuetaan erityisellä startup -yrittäjän oleskeluluvalla.

Suoriin yritystukiin ei voitu koskea

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi, että tavoitteena oli siirtää osa suorista yritystuista uusiutuviin tukiin Tekesille.

– Kun tätä kokonaisuutta käytiin läpi, aika iso osa oli sidottu koko hallituskaudeksi, esimerkiksi tuulivoimatuki. Siihen ei voi koskea. Osa on vastinrahan takana olevaa. Suorien tukien kokonaisuus kutistui niin pieneksi, että sieltä ei ole mahdollista löytää, Sipilä selvitti.

Suorista yritystuista ei siis ole siirretty Tekesille eikä Suomen Akatemialle, vaan ne on Sipilän mukaan ”kaivettu muualta”.

Hallitus päätti, että veroasiat käsitellään syksyllä budjettiriihessä. Yritystukien kokonaisuudesta suurin osa on verotukia ja ne käydään läpi budjettiriiheen mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)