Verkkouutiset

Yrittäjät moittivat kuntien hankintapolitiikkaa

Pk-yrittäjät eri puolilla Suomea arvostelevat kotikuntiensa hankintoja, sillä kunnat eivät ota pieniä yrityksiä riittävästi huomioon tarjouskilpailuissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yrittäjät antavat kunnille elinkeinopolitiikasta arvosanaksi 6,6 kouluasteikolla. Erityisen kriittisesti yrittäjät arvioivat julkisten hankintojen onnistumista, jolle heruu arvosanaksi 6,3.

Yrittäjiä huolestuttaa kuntien hankinnoissa eniten se, että kunnat eivät ota huomioon pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia osallistua kuntien tarjouskilpailuihin.

– Jos kunnat haluavat säilyttää elinvoimansa, pk-yritykset pitää ottaa kunnolla mukaan tarjouskilpailuihin, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Kujala huomauttaa, että asiaan on kiinnitetty huomiota myös uudessa EU:n hankintadirektiivissä.

– Pk-yritysten asemaa on vahvistettava valmisteilla olevassa kansallisessa lainsäädännössä.

Kujalan mukaan nyt valmisteilla olevassa sosiaali- ja terveyshuollon uudistamisessa on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että markkinat toimivat ja kaikenkokoiset yritykset ovat mukana tuottamassa hyvinvointipalveluita.

Yrittäjät kaipaavat yhteistyötä

Parhaat arviot annettiin koulutuksesta ja osaamisesta sekä kuntapalveluista ja kunnallistekniikasta.

Huonon hankintapolitiikan lisäksi yrittäjät moittivat sitä, että kunnissa ei mietitä päätösten vaikutuksia yritysten arkeen. Kujalan mielestä julkinen sektori ei ole hyödyntänyt mahdollisuuksiaan kehittää toimintaansa yhteistyössä yrittäjien kanssa.

– Yrittäjät sanovat asiat suoraan. Nyt voidaan tarttua konkreettisiin epäkohtiin ja saattaa asioita kuntoon, Kujala sanoo.

Parhaiden joukossa neljä kuntaa Keski-Suomesta

Parhaan kouluarvosanan elinkeinopolitiikasta saa pohjoissavolainen Keitele, 8,7. Kaikki kymmenen kärjessä olevaa kuntaa saavat hyvän arvosanan.

Kymmenen parhaan joukossa on peräti neljä kuntaa Keski-Suomesta.

– Kärkijoukkoon nousi nyt uusia kuntia, jotka ovat tietoisesti parantaneet yhteistyötään yrittäjien ja yrittäjäjärjestön kanssa, Anssi Kujala huomauttaa.

Suurista kunnista parhaiten pärjäsi Vantaa. Se sai kouluarvosanaksi 6,7.

Tulokset selviävät Suomen Yrittäjien teettämästä Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselystä. Kyselyyn vastasi yli 4 300 pk-yrittäjää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)