Verkkouutiset

Ylipäällikön päiväkäsky: Veteraanisukupolven perinnön vaaliminen on kunniatehtävä

Puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut ylipäällikön päiväkäskyn kansallisena veteraanipäivänä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sauli Niinistö osoitti päiväkäskynsä sotiemme veteraaneille ja lotille. Hän korosti kiitollisuutta veteraaneja, lottia, kansakunnan puolustajia ja jälleenrakentajia kohtaan. Lapin sodan päättymisestä tulee tänään kuluneeksi 70 vuotta. Sodan päättymispäivää on Suomessa juhlistettu kansallisena veteraanipäivänä vuodesta 1987 lähtien.

Tässä on ylipäällikön päiväkäsky kokonaisuudessaan:

YLIPÄÄLLIKÖN PÄIVÄKÄSKY

N:o 1

Kunnioitetut Sotiemme Veteraanit ja Lotat

Tänään tulee kuluneeksi 70 vuotta viime sotiemme päättymisestä. Raskaat sotavuodet vaativat mittavia uhrauksia. Kaikkein tärkein – maamme itsenäisyys ja kansamme vapaus – onnistuttiin turvaamaan jälkipolville.

Veteraanisukupolvemme uhraukset ja koettelemukset olivat ankarat niin taistelukentillä kuin kotirintamalla. Monet antoivat sodassa isänmaan puolesta nuoruutensa, terveytensä ja henkensä. Sodassa, jossa Suomi taisteli kansalaisten elinmahdollisuuksien, itsemääräämisoikeuden, vapauden sekä kodin puolesta.

Sotien jälkeisessä jälleenrakennustyössä korostuivat veteraanisukupolvelle ominaiset arvot: vastuullisuus, velvollisuudentunto, lähimmäisestä huolehtiminen sekä luja ja horjumaton usko tulevaisuuteen. Tätä esimerkkiä ja henkeä tarvitsemme myös tänään.

Sotiemme veteraanit ja lotat, kansakuntamme puolustajat ja jälleenrakentajat. Tunnemme suurta kiitollisuutta Teitä ja Teidän tekojanne kohtaan. Suomalaisten miesten ja naisten ansiosta voimme olla ylpeitä historiastamme ja yhteiskunnasta, jossa saamme tänä päivänä elää. Lähes 100-vuotinen itsenäisyytemme on kestänyt ja kantanut läpi vaikeidenkin aikojen. Itsenäisyytemme turvaaminen ja veteraanisukupolven arvokkaan perinnön vaaliminen on meidän nuorempien sukupolvien kunniatehtävä nyt ja tulevaisuudessa.

Puolustusvoimien ylipäällikkö

Tasavallan Presidentti

Sauli Niinistö

Päiväkäsky on julkaistu tasavallan presidentin kanslian nettisivuilla. Viimeksi tasavallan presidentti on antanut päiväkäskyn 20 vuotta sitten, kun sodan päättymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta. Silloin presidenttinä oli Martti Ahtisaari.

Presidentti Niinistö osallistuu puolisonsa Jenni Haukion kanssa kansallisen veteraanipäivän valtakunnalliseen pääjuhlaan Hämeenlinnassa. Presidentti kunnioittaa pääjuhlaa läsnäolollaan ja osallistuu kunniamerkkien jakoon sekä kahvitilaisuuteen yhdessä veteraanien kanssa.

Tasavallan presidentti palkitsee veteraanipäivänä kunniamerkillä 1 803 sotaveteraania, jotka eivät aiemmin ole saaneet suomalaista kunniamerkkiä. Lista Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla palkittavista veteraaneista on julkaistu ritarikuntien verkkosivuilla. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kunniamerkkejä annetaan kansallisena veteraanipäivänä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)