Verojohtaja Ylelle: Verotuksessa on menty jo vähän liian pitkälle

Valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtaja sanoo Ylelle, että verotus alkaa olla tapissa.

  • LKS 20160206 LKS 20140507 LKS 20121101  Myyrmäen verotoimisto torstaiaamuna Vantaalla 1. marraskuuta 2012. Vuoden 2011 verotiedot julkistetaan tänään. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

    "Verotus alkaa olla tasolla, joka haittaa talouskasvua."

    ()

– Harmittaa niiden puolesta, jotka joutuvat kireän palkkaverotuksen kohteeksi, Terhi Järvikare sanoo.

Hänen mukaansa verotus alkaa olla tasolla, joka haittaa talouskasvua. Toisaalta hän myöntää, että on jokseenkin mahdotonta sanoa, missä haitallisuuden raja oikeasti kulkee.

– Olen kuitenkin sitä mieltä, että veroastetta ei pitäisi enää nostaa, Järvikare sanoo.

Silti hän varoittaa jumittumasta liian tiukasti hallituksen tavoitteeseen pysäyttää kokonaisveroasteen nouseminen.

– Se on hyvä lähtökohta, mutta jossain tilanteessa voi olla tarkoituksenmukaista joustaa siitä, ylijohtaja muotoilee.

Järvikareen mukaan haittaverotkaan eivät välttämättä toimi niin kuin paperilla voisi räknäillä. Tupakkavero voi johtaa salakuljetukseen, alkoholivero kaljaralliin.

Yksi vero-osaston virkamiesten suurimpia urakoita on kehittää keino, jolla uudet maakunnat rahoitetaan. Keskusta haluaa maakunnille verotusoikeuden, mutta Järvikare ei lämpene ajatukselle. Edes perustelu, että rahan ja vallan pitäisi olla samassa paikassa, ei kelpaa.

– Kun suurin osa rahoituksesta tulee kuitenkin valtiolta, niin maakuntien pieni oma verotusosuus ei juuri auttaisi tasapainottamaan rahan ja vallan suhdetta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.