Verkkouutiset

Professori Ylelle: Ministeri Rehnin puheet loukkasivat oikeuslaitoksen riippumattomuutta

Ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä tyrmää Ylen uutisissa elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) puheet, joiden mukaan Vaasan hallinto-oikeus tappoi Talvivaara-neuvottelut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Olli Rehn sanoi hallinto-oikeuden päättäneen hyvin poikkeuksellisesti Terrafamen kaivoksen keskeisten ympäristölupien muuttamisesta määräaikaisiksi vuoden 2018 loppuun saakka.

– Ympäristöriskit siten kasvoivat Vaasan päätöksen myötä, ei päinvastoin, kuten oli odotettu. Vaasan päätös myös tappoi käynnissä olleet lupaavat neuvottelut yksityisten sijoittajien kanssa, ministeri sanoi keskiviikkona.

Myöhemmin tiedotustilaisuudessa Rehn totesi, että ”se on vain fakta, että tämä Vaasan päätös tappoi edellytykset saada yksityistä rahoittajaa siinä tilanteessa, kun meillä oli käynnissä olevat mielestäni hyvinkin lupaavat neuvottelut menossa”.

Itä-Suomen yliopiston ympäristöoikeuden professorin Tapio Määtän mielestä ministerin puheet loukkasivat oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja olivat harkitsemattomia.

– Rehnin lausunto on oikeusvaltiollisesta näkökulmasta erityisen ongelmallinen tuomioistuinten riippumattomuuden kannalta siksi, että tämän asian käsittelyhän on kesken, Määttä viittasi korkeimmalle hallinto-oikeudelle todennäköisesti tehtäviin valituksiin.

– Tyypillisesti poliitikot ovat kommentoineet tuomioistuinratkaisuja sitten kun korkein hallinto-oikeus tai korkein oikeus on antanut lopullisen ratkaisunsa ja nämäkin kommentit ovat siis kyseenalaisia poliitikkojen suusta, mutta silloin kun poliitikko lausuu asiasta, jonka tuomioistuinkäsittely on kesken, niin se on kyllä perustuslain näkökulmasta hyvin ongelmallista, Määttä sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)