Verkkouutiset

Ovatko venäläisten maakaupat uhka? – Yle: Eräs hybridisodan muoto

Valtioneuvoston turvallisuuskomitean mukaan maakaupat strategisten kohteiden läheisyydessä ovat yksi hybridisodan muoto, kertoo Yle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtioneuvoston alaisuudessa toimiva turvallisuuskomitea pitää maanhankintaa strategisten kohteiden läheltä yhtenä modernin hybridisodan muotona.

Tästä syystä komitea on päättänyt hyödyntää puolustusministeriön alaisen maakauppatyöryhmän kartoittamia tietoja ulkomaalaisten maa- ja kiinteistöhankinnoista, joita on tehty Suomen turvallisuuden kannalta merkityksellisten, strategisten kohteiden läheisyydessä.

Suomi purki ulkomaalaiskauppojen luvanvaraisuuden kahden portaan kautta 1990-luvulla. Vuosituhannen vaihteessa kaikki kaupankäynnin esteet purettiin.

EU:n liittymisasiakirjan siirtymämääräys velvoitti poistamaan kiinteistöjen hankkimista koskevat rajoitukset vain unionin jäsenvaltioiden osalta. Suomi tarjosi kuitenkin oma-aloitteisesti kiinteistömarkkinat myös ETA-alueen ulkopuolisten valtioiden kansalaisille, käytännössä venäläisille.

Venäläiset yksityishenkilöt ja yritykset ovat hankkineet maata ja kiinteistöjä Suomesta 2000-luvun alusta saakka. Kauppoja on tehty puolustusvoimien harjoitus- ja varuskunta-alueiden sekä asevarikoiden ja sotilaslentokenttien lähialueilla.

Maata ja kiinteistöjä on hankittu myös muun muassa keskeisten tietoliikennemastojen, sähkönjakelun kantaverkkojen ja ydinvoimaloiden naapurustosta. Lisäksi venäläiset ovat hankkineet saaria Saaristomereltä.

Yksinomaan itärajaa myötäilevällä 6-tiellä on lähes 30 venäläisomisteista suurkiinteistöä. Kiinteistöt on hankittu matkailuliiketoimintaa varten, mutta liiketoiminta ei ole käynnistynyt luvatulla tavalla.

”Maakauppatyöryhmä esittää muistiossaan, että valtiolla olisi etuosto-oikeus Suomen puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta keskeisten kohteiden lähialueilla tekeillä oleviin kauppoihin”, kertoo työryhmän puheenjohtaja, hallitusneuvos Matti Piispanen puolustusministeriöstä.

Lakia valtion etuosto-oikeudesta ulkomaalaiskaupoissa valmistellaan parhaillaan oikeusministeriön lainsäädäntöosastolla.

Ulkomaalaiskauppojen täsmällistä kokonaismäärää ei edelleenkään tiedetä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)