Verkkouutiset

Yle: Virkamiesten mukaan lakeja suolletaan liialla kiireellä

Yle uutisten soittokierros virkamiehille paljasti, että he työskentelevät mielestään liian kovan paineen ja kiireen alla. Lakitekstiä pitää suoltaa nopeasti ja paljon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nimettömästi puhuneiden virkamiesten mukaan vaikeuksia lainvalmistelussa lisäävät aliresursointi, ylikireät aikataulut ja jo etukäteen liian lukkoon lyödyt päälinjat. Lakihankkeita voisi virkamiesten mielestä myös laittaa nykyistä selkeämmin tärkeys- ja kiireellisyysjärjestykseen.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) myöntää Ylellä, että virkamiesten kritiikkiin lainvalmistelun ongelmista on perusteita.

– Kun hallitusohjelmassa on paljon kärkihankkeita ja haluamme uudistuksia viedä eteenpäin heti alkuvaalikaudesta, niin ruuhkaa on ja lakihankkeita on paljon vireillä samaan aikaan.

– Me ministerit voimme katsoa peiliin, että pystyisimme omissa ministeriöissä ja omien virkamiesten kanssa vaiheistamaan lakihankkeita tasaisemmin pitkin vaalikautta, jotta saisimme paremmin purettua kireän aikataulun ongelmaa.

Vehviläinen kertoo aikovansa kohentaa lainvalmistelua myös kuulemalla ulkopuolisia tahoja jo ennen virallista lausuntokierrosta. Nykyisin lakiesitykset ovat käytännössä miltei valmiita, kun ne lähtevät ministeriöstä lausunnoille.

Valtiovarainministeriö on myös kutsumassa oikeusministeriön kanssa koolle kokouksen, jonka tarkoituksena on kartoittaa mahdollisuudet hyödyntää ministeriöiden ulkopuolisten asiantuntijatahojen osaamista päätösten valmistelussa ja vaikutusarvioinnissa nykyistä paremmin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)