Yle: Helsingin suurmoskeijan epäselvä rahoitus arveluttaa

Helsingin kaupunginvaltuusto suhtautuu epäillen pääkaupunkiin suunnitellun suurmoskeijan rahoitukseen, kertoo Ylen uutiset.

  • minareetti

    Suurmoskeija nähdään Helsingissä ehkä vuosien päästä.

    ()

Osa valtuustoryhmien puheenjohtajista kertoo kannattavansa ajatusta moskeijasta sinänsä, mutta esillä olleen suurmoskeijan rakentamisen epäselvät rahoituskuviot ja taustat hillitsevät poliitikkojen intoa asiassa.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee keskiviikkona aloitetta, jossa kiirehditään moskeijan rakentamista. Moskeijaa on ehdotettu muun muassa Hanasaareen, kun alue vapautuu hiilivoimalalta.

Helsingin suurimman valtuustoryhmän eli kokoomuksen ryhmäjohtaja Lasse Männistö ei näe mitään syytä kiirehtiä niin sanottua suurmoskeijaa, koska sekä sen taustat että rahoitus ovat vielä varsin epäselviä.

Myös SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki perää lisätietoa.

– Haluan sekä rakentamisen että toiminnan rahoituksen täysin läpinäkyväksi. Eli kenen lauluja lauletaan? Ketkä suurmoskeijaa haluavat ja miksi? Pajamäki kysyy.

Myös vasemmistoliiton ryhmässä rahoituksen hähmäisyys epäilyttää.

Keskustan Laura Kolben mukaan Helsinki on monikulttuurinen kaupunki ja sen pitää myös näkyä. Ennen moskeijan rakentamista sen taustat ja rahoitus on kuitenkin oltava tarkasti selvillä, Kolbe sanoo.

Vihreiden ryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs sanoo, että koko moskeijahankkeeseen on vaikea ottaa kantaa, koska siitä ei ole vielä edes tonttiesitystä. Rahoitus mietityttää myös Kivekästä, mutta se ei ole hänen mielestään Helsingin päätettävissä onko rahat "hyväksyttäviä".

RKP:n ryhmäjohtaja Björn Månsson ei hänkään halua vielä sanoa juuta eikä eitä valtuustoaloitteelle moskeijahankkeen kiirehtimisestä, koska valtuuston kokouksessa äänestetään hänen epäilyksensä mukaan hankkeesta monta kertaa.

– Kaupunki voi varata tontin moskeijalle, mutta rahoituksesta on saatava selvyys, jotta siellä ei ole ohjaamassa voimia, jotka ovat vastoin esimerkiksi meidän ihmisoikeuskäsityksiämme, Månsson sanoo.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Mika Raatikainen ei lämpene moskeijan rakentamiselle. Hänen mukaansa moskeijahankkeella ei ole mikään kiire, koska rahoitus on auki.

Kristillisten valtuustoryhmän puheenjohtajan Mika Ebelingin kanta suurmoskeijaan on jyrkän kielteinen.

– Tunnustan islaminuskoisten uskonnonvapauden ja oikeuden harjoittaa uskontoaan, mutta en halua olla edistämässä islaminuskoa Suomessa, Ebeling sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.