Yle: Vihapuhe jää usein tutkimatta

Poliisi lopettaa vihapuhe-esitutkinnat lyhyeen, koska näytön kerääminen on hankalaa, ja tuomiot jäävät usein langettamatta.

  • LKS 20170713 Turun poliisilaitoksella Turussa torstaina 27. huhtikuuta 2017. LEHTIKUVA / ELLA KIVINIEMI

    Vihapuhetutkinnat johtavat harvoin tuomioon.

    ()

Vihapuheesta langetettavat rikostuomiot ovat harvinaisia ja näytön kerääminen niihin hankalaa, kertoo Yle.

Tampereen yliopiston sosiaalipsykologian apulaisprofessorin Atte Oksanen mielestä vihapuheen uhrien suojaamisesta tulisi käydä vakavampaa yhteiskunnallista keskustelua. Hänen mukaansa tutkimuksista tiedetään, että vihapuhe luo pelkoja ja turvattomuutta sekä heikentää hyvinvointia ja luottamusta toisiin ihmisiin.

– Synkeältä näyttää, jos yksilöitä ei suojata ja vihamielinen ilmapiiri jatkuu, Oksanen sanoo Ylelle.

Esimerkiksi Saksassa vihapuheeseen puututaan tiukalla kädellä. Maan liittopäivät hyväksyi kesäkuussa lain, joka asettaa kovan moderointivastuun sosiaalisen median alustojen ylläpitäjille. Niiden vastuulla on poistaa laiton aineisto palvelusta 24 tunnin sisällä. Velvoitteen laiminlyönnistä voi seurata enimmillään 50 miljoonan euron sakot.

Ylen mukaan Suomessa vihapuhetta ei sellaisenaan määritellä laissa, mutta rangaistuksia voidaan langettaa toisilla rikosnimikkeillä. Rasistisesta vihapuheesta tuomitaan esimerkiksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Myös kunnianloukkaus, laiton uhkaus ja viestintärauhan rikkominen voivat tulla kyseeseen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.