Verkkouutiset

Kimmo Sasi Ylelle: Sote-uudistus voi kaatua perustuslaillisiin ongelmiin

Perustuslakivaliokunnan jäsenen, kansanedustaja Kimmo Sasin mielestä sote-lain valmistelu on ollut ala-arvoista, kertoo Yle uutiset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana aiemmin pitkään toiminut kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) arvioi, että sote-lain käsittelystä perustuslakivaliokunnassa tulee erittäin haastavaa.

– Kaikki on vielä mahdollista. Sote-lakiesitys voi kaatua perustuslaillisiin ongelmiin, jos sitä ei muokkaamallakaan saada lyhyessä ajassa kuntoon, Sasi sanoi Yle uutisille.

Perustuslakivaliokunta kuulee asiantuntijoita joulukuun puolivälissä tai tammikuussa.

– Jos asiantuntijat katsovat, että esityksessä on vähän ongelmia, niihin voidaan yrittää nopeasti etsiä luovia ratkaisuja. Mutta jos asiantuntijoiden mielestä koko lakiesityksen perusrakenne on kunnallisen itsehallintolain kannalta ongelmallinen, siihen ei ehkä nopeassa ajassa kyetä löytämään ratkaisua.

Sasin mielestä sote-järjestämislain ”valmistelu on ollut täysin ala-arvoista”.

– 30-vuotisen eduskuntaurani aikana tämä on varmaan huonoin esimerkki. Kuntauudistus on toinen esimerkki huonosta valmistelusta.

Sasin mielestä suurten uudistusten eduskuntakäsittelyyn pitäisi varata aikaa vähintään vuosi. Nyt tehokasta käsittelyaikaa jää kaksi kuukautta.

Sasin mukaan seurantaryhmä oli tietoinen perustuslaillisista ongelmista ja siirsi ne perustuslakivaliokunnalle.

Myös perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) sanoi eilen Yle uutisille, että sote-uudistuksen läpimeno perustuslakivaliokunnassa ei ole läpihuutojuttu.

Koskisen mukaan merkittävimmät kysymykset kohdistuvat kuntien itsehallinnon ja perustuslain väliseen suhteeseen.

– Ne liittyvät kansanvaltaisuuteen, miten kuntalaisten ääni kantaa tällaiseen kaksikerroksiseen isojen kuntayhtymien rakenteeseen. Ja toisaalta rahoitusperiaate, että miten kunnat ja valtio yhdessä pystyvät varmistamaan kullekin alueelle yhdenvertaiset palvelut, Koskinen sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)