Verkkouutiset

Hallituksen toiveille vankka tuki: joka toinen kannattaa suurta sopimusta

Lähes joka toinen suomalainen suhtautuu hallituksen yhteiskuntasopimusta koskevaan ehdolliseen linjaukseen vähintäänkin melko myönteisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulos käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön uusimmasta kansalaistutkimuksesta.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tiedotteen mukaan kielteisesti suhtautuvia on vain 22 prosenttia vastaajista. 16 prosenttia ei anna tukea, mutta ei myöskään tyrmää ajatusta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on esittänyt tavoittelevansa yhteiskuntasopimusta työmarkkinaosapuolten ja etujärjestöjen kanssa. Hallitus on luvannut toteuttaa miljardin euron ansiotuloveron lisäkevennykset ja olla toteuttamatta ehdollisia 1,5 miljardin euron säästöjä, mikäli yhteiskuntasopimus saadaan aikaan.

Kunnallisalan kehittämissäätiön mukaan hallituksen ehdotus saa tukea etenkin ikääntyneemmiltä, ylemmiltä toimihenkilöiltä, yrittäjiltä ja eläkeläisiltä sekä akavalaisilta. Nuoremmat ikäluokat, alemmat toimihenkilöt, työntekijät ja opiskelijat eivät suoranaisesti tyrmää hallituksen ehdollista lupausta, moni jää joko odottavalle kannalle tai ei pysty muodostamaan mielipidettä asiasta.

Puoluekanta heijastuu suhtautumisessa hallituksen lupaukseen. Hallituspuolueiden kannattajista 67 prosenttia suhtautuu myönteisesti ja yksi 11 prosenttia kielteisesti.

Oppositiopuolueiden tukijoista 24 prosenttia pitää hallituksen linjausta hyvänä ja 41 prosenttia tyrmää sen. Etenkin SDP:n tukijat jakaantuvat kahtia. SDP:n kannattajista vajaa 29 prosenttia suhtautuu hallituksen yhteiskuntasopimusta koskevaan linjaukseen myönteisesti ja kaksi viidestä 42 prosenttia kielteisesti.

Tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Aineisto on koottu Gallup Kanavalla kesäkuun alussa. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.001. Vastaajat edustavat Suomen 18-75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)