Verkkouutiset

Jäätteenmäki puhui Viron vaalien alla Venäjä-mielisen kollegansa seminaarissa

Viron keskustapuolue aiotaan jättää hallituksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viron keskustapuolue tuli sunnuntaina toiseksi maan parlamenttivaaleissa. Useat muut puolueet ovat ilmoittaneet, etteivät ne halua puoluetta hallitukseen. Venäjä-mielisenä pidetty puolue on rakentanut kannatuksensa vironvenäläisten tuelle.

Edgar Savisaaren jälkeen keskustapuolueen toinen ääniharava koko Virossa oli Itä-Virunmaan Yana Toom, joka valinnastaan huolimatta jatkaa europarlamentissa. Hän on alkujaan Venäjän kansalainen ja vironvenäläinen.

Toissa vuonna Yana Toom kohahdutti sanomalla virolaisia kuolevaksi kansaksi ja viroa kuolevaksi kieleksi. Toom itse sanoi häntä tulkitun väärin.

Europarlamentissa Toom on äänestänyt Venäjän vastaisia pakotteita ja Ukraina-lausumaa vastaan todeten, että ”meidän pitäisi ymmärtää molempia osapuolia”. Hän ei allekirjoittanut vironvenäläisten adressia lojaaliudesta Viron valtiolle.

Helmikuussa kolme viikkoa ennen vaaleja Yana Toom järjesti Narvassa turvallisuuspoliittisen seminaarin ”Itä-Viro – Euroopan portti”. EU rahoitti seminaaria noin 30 000 eurolla, josta uutisoitiin Virossa laajasti.

Seminaarille näkyvyyttä antoivat muun muassa Venäjä-mielinen espanjalaismeppi Javier Nart, Latvian venäläismielisen Harmonia-puolueen Andrejs Mamikins ja Suomen entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.).

He osallistuivat Toomin ja Venäjän ortodoksikirkon edustajan kanssa paneelikeskusteluun. Sen otsikkoaiheita olivat muun muassa miten murtaa jää Viron ja Venäjän suhteissa ja voiko Venäjän kanssa toimia muulla logiikalla kuin pakotteilla.

Seminaarissa julkistettiin Toomin teettämä tutkimus, jonka tuloksia on myös tässä.

Viron entinen ulkoministeri Urmas Paet on Yana Toomin ja Anneli Jäätteenmäen tavoin Alde-ryhmään kuuluva meppi. Paet arvosteli seminaarin alla, ettei sen sanoma eroa sisällöltään Venäjän television uutisista ja että kyse oli vaalikampanjasta.

– En ole varma ymmärsivätkö kaikki ulkomaiset esiintyvät, millaiseen yhteyteen heidät on kutsuttu, Urmas Paet totesi Delfissä.

Suomessa keskusta onnitteli Viron vaalituloksen jälkeen Reformipuoluetta, mutta ei Viron keskustapuoluetta.

”Oli paikallaan”

Anneli Jäätteenmäki sanoo olevansa sitä mieltä, että seminaariin kannatti osallistua.

– En ole katsonut Venäjän televisiouutisia, mutta on hyvä, jos siellä on todettu Krimin liittäminen Venäjään laittomaksi ja huomioitu Venäjän osuus Itä-Ukrainan konfliktissa – kuten totesin Narvassa omassa puheenvuorossani, Anneli Jäätteenmäki sanoo Paetin kommentista.

– Narvan konferenssissa käytiin hyvin kiivasta keskustelua. Paikalla oli meppejä monista eri maista. Aihepiiri oli ajankohtainen ja mielenkiintoinen, joten oli paikallaan osallistua seminaariin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)