Verkkouutiset

”Suomen kansallisomaisuuden kohtalo hämärän peitossa”

Luontojärjestö WWF kritisoi Metsähallitusta koskevan lain uudistusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

WWF:n mielestä lakiluonnoksessa valtion metsien ja vesien taloudellinen hyödyntäminen asetetaan luonto- ja virkistysarvojen turvaamisen edelle.

– Lain valmistelua vaivanneesta avoimuuden puutteesta kertoo puolestaan se, että lausuntokierros päätettiin järjestää vasta kovan julkisen paineen jälkeen, WWF toteaa tiedotteessaan.

– Metsähallituslain uudistuksessa kansallisomaisuutemme hallinnointia ollaan muuttamassa tavalla, jonka perusteet ja tavoitteet jäävät monilta osin hämärän peittoon, WWF Suomen ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Tällä hetkellä Metsähallitus on jaettu kahteen eri tulosalueeseen, joista toisen tehtävänä on tuottaa taloudellista voittoa, toisen ei. Jälkimmäisen tulosalueen, eli Metsähallituksen luontopalvelujen, vastuulle kuuluu muun muassa kansallispuistojen, muiden luonnonsuojelualueiden sekä valtion retkeilyalueiden hoito ja valtion yleisten vesialueiden hallinta.

– Nyt ehdotettavan muutoksen isoin ongelma on se, että valtavaa osaa luontopalveluiden hallinnassa olevista alueista ollaan siirtämässä siltä pois. Luontopalveluiden hallinnasta otettaviin alueisiin kuuluisi muun muassa lähes kolme miljoonaa hehtaaria valtion yleisiä vesistöjä. Näille alueille ei asetettaisi tässä vaiheessa suoria tuottovaatimuksia. Silti huoleen on aihetta, sillä jatkossa alueet voitaisiin ottaa nykyistä helpommin talouskäyttöön. Myös valtion retkeilyalueet on siirrettävä julkisten hallintotehtävien eli luontopalveluiden taseeseen, Tolvanen sanoo.

Poliitikot ja virkamiehet ovat perustelleet metsähallituslain uudistusta niin sanotuilla kilpailuneutraliteettivaatimuksilla, jotka ovat EU:n määräämiä.

– Missään ei kuitenkaan vaadita, että alueita pitäisi siirtää pois luontopalveluiden hallinnasta. Tällaista muutosta ei vaadi kukaan, eikä järjestöille tai kansalaisille ole kerrottu miksi se tehdään, Tolvanen sanoo.

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii, että metsähallitusuudistuksen yhteydessä valtion retkeilyalueet siirretään vihdoin pois intensiivisestä metsätalouskäytöstä.

– Vedet puolestaan on jatkossakin pidettävä kaikkien yhteisenä kansallisomaisuutena – pois taloudellisten vaatimusten ikeestä. Lisäksi perustettavan metsätalousosakeyhtiön on jatkossakin oltava kokonaan valtion omistama yhtiö, Luonnonsuojeluliitto vaatii tiedotteessaan.

– Nyt ehdotettua lakia perustellaan EU:n kilpailun tasapuolisuutta parantavilla muutoksilla, mutta tosiasiassa iso osa suunnitelluista muutoksista ja järjestelyistä ei liity tähän mitenkään. Tällainen ehdotus on esimerkiksi nyt suunnitellut muutokset taseisiin, jossa yleiset vesialueet siirretään kaupalliseen hyödyntämisen piiriin. EU-velvoitteista ei myöskään löydy perusteluja sille, miksi valtion retkeilyalueita pitäisi edelleen hakata tai miksi perustettava osakeyhtiö ei olisi valtion kokonaan omistama yhtiö, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Metsähallitus hallinnoi noin kolmannesta maamme pinta-alasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)