"Metsähallituslain uudistus vaarantaa valtion vesialueiden luonto- ja virkistysarvot"

WWF ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö epäilevät metsähallituslain uudistuksen vaarantavan luonto- ja virkistysarvot valtion omistamilla vesialueilla.

  • LKS 20121218 Hyvinkääläinen Martti Pöllänen tarkisti Keravanjärven rantajään paksuutta Mäntsälän ja Hyvinkään rajamailla tiistaina 18. joulukuuta 2012. Tällä hetkellä jään paksuus rannassa on noin 10 senttiä. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

    Pilkkijä tarkastaa rantajään paksuutta.

    ()

WWF:n ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan metsähallituslain lakiesitys mahdollistaa nykymuodossaan yleisten vesialueiden ottamisen talouskäyttöön entistä helpommin. Järjestöt pelkäävät tämän vaarantavan luonto- ja virkistysarvot valtion omistamilla vesialueilla.

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka tehtävät on jaettu liiketoimintaan ja julkisiin hallintotehtäviin. Liiketoiminnan tulosalueita ovat Metsätalous ja Laatumaa, kun taas budjettivaroin kustannettavia julkisia hallintotehtäviä hoitaa Luontopalvelut.

Valtion yleisten vesialueiden hallinta on kuulunut tähän asti Luontopalvelujen vastuulle. Huoleen on järjestöjen mielestä aihetta, sillä jatkossa alueet voitaisiin ottaa nykyistä helpommin talouskäyttöön. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi soranottoa.

– Metsähallituslain luonnoksessa ehdotetaan, että miljoonia hehtaareita yleisiä vesialueita siirretään pois luontopalvelujen hallinnasta. Toteutuessaan tämä vaarantaisi vakavasti yhteisten vesiemme luontoarvot. Tietämys vedenalaisen luonnon arvoista ja suojelualueverkoston puutteista kasvaa jatkuvasti ja meriluonnon suojelun edistäminen on helpointa juuri valtion yleisvesillä, WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen kertoo tiedotteessa.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä puolestaan muistuttaa, että Metsähallituksen toimet vaikuttavat merkittävästi vapaa-ajankalastukseen, joka on noin 1,5 miljoonan suomalaisen suosima luontoharrastus.

– Yleiset vesialueet on säilytettävä osana Metsähallituksen Luontopalvelujen toimintaa ja Luontopalvelujen taseessa, jotta virkistysmahdollisuudet voidaan taata jatkossakin kaikelle kansalle, Mäkelä vaatii.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.