Ympäristöjärjestö WWF:n tilaaman selvityksen mukaan EU-kansalainen kuluttaa keskimäärin 61 kiloa soijaa vuodessa.
Suurin osa soijasta kulutetaan WWF:n mukaan lihan ja kananmunien kautta, sillä 75 prosenttia kaikesta tuotetusta soijasta käytetään eläinten rehuksi.
– Suomalainenkin sika ja kana kasvavat merkittävissä määrin soijan voimalla, kertoo Suomen WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula tiedotteessa.
Soijan tuotanto on järjestön mukaan kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen 50 vuoden aikana, ja sillä on ollut merkittäviä ympäristövaikutuksia erityisesti Etelä-Amerikassa.
Vastuuton soijan tuotanto aiheuttaa metsäkatoa ja eroosiota sekä heikentää luonnon monimuotoisuutta.
– Läheskään aina soijan alkuperästä ei ole tietoa. Lihan ja kananmunien kautta tavalliset suomalaiset haukkaavat monien yllätykseksi palasen sademetsää, Nikula huomauttaa.
Suomessa lihan ja kananmunien tuottajat, elintarviketeollisuus ja kauppa ovat WWF:n mukaan jo ottaneet ensimmäisiä askeleita kohti soijan vastuullisen tuotannon varmistamista.
– Kuluttaja kannustaa parhaiten tätä kehitystä tiedustelemalla aktiivisesti tuottajilta, elintarviketeollisuudelta ja kaupalta soijan alkuperästä ja tuotanto-olosuhteista. RTRS-sertifioitu soija on suositeltava ratkaisu, Nikula kertoo.