Verkkouutiset

Petteri Orpo valmis antamaan lisää valtaa euroryhmälle

Kokoomusjohtaja vakuuttaa hallituksen valmistelevan Suomen kantaa kohti syvempää talousintegraatiota.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo haluaa syventää taloudellista integraatiota EU:ssa. Hänen mukaansa hallitus valmistelee linjauksiaan ja niiden pitää olla valmiita pian Saksan vaalien jälkeen.

On uumoiltu, että Saksan vaalit luultavasti voittava Angela Merkel ja Ranskan presidentti Francois Macron haluavat tuoda saamansa mandaatin jälkeen uutta vaihdetta integraatioon. Saksassa on vaalit kahden viikon kuluttua.

Orpon mukaan EMU:ssa pitää löytää balanssi riskien ja yhteisvastuun välillä. Tämän periaatteen täyttyessä Orpo olisi valmis antamaan lisää valtaa euroryhmälle.

– Olen valmis keskustelemaan, kuinka euroryhmän puheenjohtajasta tehtäisiin vahvempi. On mentävä eteenpäin, Orpo sanoi kokoomuksen ja sen eurooppalaisen kattojärjestön EPP:n järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä.

Orpo huomautti, että nykyisetkin päätetyt linjaukset pitää viedä maaliin ja vahvistaa digitaalisia sisämarkkinoita.

– Olen valmis laittamaan vauhtia myös hallituskumppaneihin, Orpo sanoi.

”Emme tarvitse enemmän vaan parempaa”

Euroopan parlamentin suurimman ryhmittymän, keskustaoikeistolaisen EPP:n ryhmänjohtaja, saksalainen Manfred Weber kertoi, että EPP:n periaate on tehdä parempaa eurooppalaista politiikkaa nykyisten perussopimusten puitteissa.

Ei ole itseisarvo lisätä EU-instituutioiden valtaa suhteessa kansallisiin. Weber ei ollut esimerkiksi valmis perustamaan ”EU:n valtiovarainministeriä”, vaikka toivoikin EU:lta voimakkaampaa poliittista tukea eurolle sen rinnalla, mitä EKP: pääjohtaja jo virkansa puolesta tekee.

– Emme tarvitsemme enemmän Eurooppaa, tarvitsemme parempaa Eurooppaa, Weber summasi.

Sen sijaan yksittäisten maiden kykyä jarruttaa muiden etenemistä pitäisi heikentää.

– Tarvitsemme enemmän mahdollisuuksia toimia EU:na, vaikka yksi valtio ei hyväksyisi päätöstä.

Weberin mukaan EU:n tulee vahvistaa myös otettaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. EPP on esimerkiksi linjannut, että EU-jäsenmaiden tulisi nostaa puolustusbudjettinsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Weber muistutti, että monista vaikeuksista huolimatta EU-instituutiot ovat osoittaneet lujuutensa ja nyt talous kasvaa unionin sisällä nopeammin kuin esimerkiksi USA:ssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)