Verkkouutiset

12 miljoonaa euroa meni omasta vaatimuksesta sivu suun – näin Timo Soini sen perusteli

Rkp:n Stefan Wallin ihmettelee ironiaa siinä, että entinen PS-johtaja esti puolueen vaihtajien puoluetuen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Stefan Wallin (r.) kirjoittaa Hufvudstadsbladetissa perussuomalaisten hajoamisesta otsikolla Kun asiat tulevat uuteen valoon.

– Yksi kohtalon ironia tässä yhteydessä koskee rahan hankintaa. Vaikka (Timo) Soinin irtautunut porukka muodostaa selvän enemmistön perussuomalaisesta ryhmästä, jää koko puoluetuki, noin kuusi miljoonaa euroa vuodessa, emopuolueelle. Vielä muutama vuosi sitten olisi ollut toisin. Mutta uuden ministeri Soinin nimenomaisesta vaatimuksesta muutettiin puoluelakia niin, että irtautujaryhmät eivät enää saaneet mukaansa rahaa, Stefan Wallin toteaa.

Muutos tehtiin pienellä kirjauksella hallitusohjelmaan. Siellä on kohta ”kumotaan puoluelain (L 10/1969) 9 §:n (sellaisena kuin se nykyään on puoluelain osittaismuutoslaissa 683/2010) 1 momentin kolmas (3) lause”.

Wallin kertoo kysyneensä Soinilta täysistunnossa, oliko tämän taka-ajatuksena estää vuoto hallitusvastuussa olevasta eduskuntaryhmästä ja olivatko ”kaikki syödyt vaalilupaukset liikaa joillekin”.

– Mutta hän kiisti jyrkästi ja sanoi, että kyse on vain vuoden 1972 historiallisen vääryyden korjaamisesta. Tuolloin muutettiin puoluelakia pikavauhtia – niin sanottua Lex Vennamoa – koska haluttiin ”ostaa” suuri ja tyytymätön Maaseudun puolueen ryhmä. Vallankaappaus onnistui. Rahat tulivat mukana ja siipi, josta muodostettiin Skyp, kiitti äänestämällä surullisen poikkeuslain, jolla presidentti Urho Kekkosen toimikautta jatkettiin eduskunnan päätöksellä neljän vuoden ajan. Vennamo sanoi ryhmää ”seteliselkärankaisiksi”.

Seteliselkärankaisuuslaki

Stefan Wallinin kuvailema sananvaihto tapahtui kesäkuussa 2015, kun Juha Sipilän hallitus oli juuri nimitetty. Eduskuntakeskustelussa Wallin sanoi tuolloin tarkkaan ottaen näin:

– Miksiköhän tämä (lain muutos) tehdään vasta nyt, ministeri Soini? Siksikö, että pitkämuistiset perussuomalaiset haluavat kostaa 40 vuotta sitten tehdyn lainmuutoksen, joka mahdollisti vennamolaisdiktatuuriin kyllästyneiden ja poliittista turvapaikkaa hakevien edustajien pelastautumisen kunnialla? Ei – kuka nyt niin vanhoja muistelisi?, Stefan Wallin kysyi eduskunnassa 2.6.2015.

– Vai tapahtuuko se siksi, että perussuomalaiset haluavat kyseisellä muutoksella estää tämän vaalikauden aikana vaikeisiin leikkauspäätöksiin ja petettyihin vaalilupauksiin pettyneiden edustajiensa loikkaamisen ja puoluetukirahojen menetyksen? Pidetään siis mieluummin kaikki potentiaaliset seteliselkärankaiset ryhmän pankkivankeina, vaikka kuinka kipeää tekisi.

Tuolloinen tuore ulkoministeri Timo Soini vastasi näin:

– Edustaja Wallin, te otitte historiallisen vääryyden esiin. Vuonna 74 tässä maassa eduskunnan päätöksellä jätettiin presidentinvaalit pitämättä poikkeuslain takia ja tähän räätälöitiin seteliselkärankaisuuslaki, Timo Soini totesi.

– Se poistettiin sen takia, että nyt se oli mahdollista poistaa, ja olen siitä hallituskumppaneille iloinen. Muuten, silloin kun se tehtiin, niin RKP:ssä vaikutti Georg C. Ehrnrooth -niminen parlamentaarikko. Hän perusti tästä rappiosta kyllästyneenä perustuslaillisen oikeistopuolueen, johonka te taisitte nuorena itse kuulua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)