Verkkouutiset

Tarkastusvirasto moittii yhteisö- ja osinkoverouudistuksen valmistelua

Valtiotalouden tarkastusvirasto VTV:n mukaan yhteisöveromuutoksen taloudellisia vaikutuksia ei tuotu esiin riittävästi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiotalouden tarkastusviraston toteaa, että hallituksen alkuperäinen oletus yhteisöverouudistuksen talouskasvua piristävästä vaikutuksesta oli perusteltu, mutta eduskunta ei kuitenkaan saanut hallituksen esityksestä kaikin osin oikeita ja riittäviä tietoja uudistuksen taloudellisista vaikutuksista.

VTV huomauttaa, että verotuksen taloudelliset vaikutukset ovat laajat, joten niistä on oltava riittävästi tietoa jo veromuutoksia koskevan päätöksenteon alkuvaiheessa. Niin ollen tarkastusviraston mielestä yhteisö- ja osinkoverouudistuksen valmisteluprosessi ei vastannut hyvän säädösvalmisteluprosessin periaatteita.

– Valtiovarainministeriön vero-osasto ei saanut selkeää tehtävänantoa valmistelulle, ja virkamiehet olivat lähinnä teknisen asiantuntijan roolissa. Verojärjestelmää tulee tarkastella kokonaisuutena, jotta se olisi tehokas. Tämä edellyttää, että valmisteluprosessi jättää tilaa huolelliselle virkamiesvalmistelulle ja vaikutusten arvioinnille, VTV toteaa.

Niin ikään virasto katsoo, että yhteisöveron muutosten taloudellisista vaikutuksista annettiin eduskunnalle osin riittämätön kuva. Valtiontalouden kehyspäätöksessä keväällä 2013 yhteisöveron alentamisella oletettiin olevan talouskasvua edistäviä dynaamisia vaikutuksia. Yhteisöveropäätöstä koskevassa hallituksen esityksessä oletus dynaamista vaikutuksista kuitenkin sivuutettiin.

Tarkastusvirasto katsoo, että yhteisöveron alentamisella on edellytykset toteuttaa veromuutoksen tavoitteita kasvun ja investointien lisäämiseksi.

Kehysriihessä sovittu toinen yhteisö- ja pääomaverotusta koskeva keskeinen muutos oli osinkoverotuksen muuttaminen. Sen osalta uudistuksen päätösprosessi oli VTV:n mielestä ennakoimaton, minkä lopputuloksena osinkotulon verotus ei juuri muuttunut eikä verojärjestelmä yksinkertaistunut.

Tarkastusvirasto korostaa, että hallituksen pitää sitoutua hyvään säädösvalmisteluun.

– Poliittisen päätöksenteon tulee antaa tilaa huolelliselle valmistelulle sekä tehdä valmistelua koskevat linjaukset ajoissa. Veropolitiikan valmistelutyössä tulisi kiinnittää enemmän huomiota verotuksen kokonaistaloudellisten vaikutusten arviointiin, VTV toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)