Verkkouutiset

Tarkastusviraston pääjohtaja: Näyttää siltä, ettei uusi sote-ehdotus korjannut ongelmia riittävästi

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tuomas Pöystin mukaan korjatun sote-lakiehdotuksen ongelmana ovat rahoitus ja menettelytapa lainsäädäntöprosessissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotus muuttui oleellisesti hallituksen alkuperäisestä ehdotuksesta, ja se on ongelma lainvalmisteluprosessin kannalta.

– Se ei ollut tavanomainen eduskunnassa tehtävä muutos, vaan se muutti sitä oleellisesti. Menettelytavasta tulee jo ongelma, Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtaja Tuomas Pöysti sanoo.

Pöystin mukaan valiokunnan ehdotus paransi monilta osilta perustuslakiongelmia, joita alkuperäisessä lakiehdotuksessa oli.

– Mutta näyttää siltä, että se ei ihan riittävästi niitä korjannut. Perustuslakivaliokunta esittää kannanoton, onko edellytyksiä enää tällä vaalikaudella edetä.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon odotetaan valmistuvan huomenna torstaina. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitää saada mietintönsä laista valmiiksi viimeistään perjantaina. Pöysti on ollut kuultavana asiantuntijana sekä perustuslakivaliokunnassa että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

”Piikki on auki”

Pöystin mielestä sosiaali- ja terveysvaliokunnan korjaama ehdotus pystyisi täyttämään sosiaali- ja terveyspalveluille asetettuja horisontaalisen ja vertikaalisen integraation tavoitteita, eli yhdistää kokonaisuudeksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä erikois- ja perustason palvelut, mikä on yksi uudistuksen keskeisistä tavoitteista.

Rahoituspuolella on kuitenkin edelleen tarkentamisen tarvetta.

– Ongelmana on se, että sote-alueiden rahoitus olisi oikeasti kustannusperusteista, eli kunnat joutuisivat maksamaan toteutuneiden kustannusten mukaan. Siinä on iso riski menoautomaatista, eli kansan kielellä piikki on auki. Sitä täytyisi siinä rajata.

Lisäksi sote-uudistuksen ja valtionosuusuudistuksen sekä leikkausten yhteisvaikutukset kunnissa vaatisivat Pöystin mielestä jatkotyötä.

– Pitäisin tärkeänä rahoituksen voimakkaampaa laskennallisuutta. Se auttaisi saavuttamaan taloudellisuustavoitteita.

Hän kertoo sanoneensa valiokunnalle, että sote-uudistuksella on kiire. Se pitäisi saada eteenpäin viimeistään heti ensi vaalikauden alussa, jotta se auttaisi talouden haasteisiin ja olisi aidosti kustannuksia hillitsevä.

TOIMITTAJAT: SUVI HAUTANEN JA SAMI METELINEN

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)