Verkkouutiset

Tarkastusvirastolta moitteet edellisen hallituksen rakennepaketille

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan Jyrki Kataisen hallituksen rakennepoliittisen ohjelman tietoperusta oli vaikutusarvioiltaan vaillinainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) mukaan rakennepoliittisten päätösten tulee perustua mahdollisimman hyvään tietoon kestävyysvajevaikutuksista, toimenpiteiden muista vaikutuksista ja niihin liittyvistä riskeistä.

– Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman tietoperusta oli näiltä osin vaillinainen, tarkastusvirasto toteaa.

Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman lähtökohtana käytettiin valtiovarainministeriön kestävyysvajearviota. Lähtökohta oli tarkastusviraston mukaan perusteltu ja ohjelman tavoitteenasettelu selkeä. Uudenlaiseen päätöksentekokokonaisuuteen ei kuitenkaan ollut valmistauduttu riittävän hyvin, eikä kunnollista tietoperustaa pystytty muodostamaan.

– Rakennepoliittisten päätösten tulee perustua mahdollisimman hyvään arviointitietoon toimenpiteiden kestävyysvaje- ja muista vaikutuksista sekä niiden toteutukseen liittyvistä riskeistä. Päätöksenteossa tulee selkeästi pystyä erottamaan budjettileikkausten ja kestävyysvajevaikutusten välinen ero, tarkastusvirasto linjaa.

Rakennepoliittisen ohjelman runko oli taulukkomuotoinen esitys toimenpidekokonaisuuksista. Se muodosti tarkastusviraston mukaan sinänsä uskottavan lähtökohdan valmistella yksittäisistä toimenpiteistä hankekokonaisuuksia, joilla kestävyysvajeeseen voidaan pyrkiä vaikuttamaan.

– Taulukon lukuarvot eivät kuitenkaan perustu riittävään tietoon hankkeiden todellisista kestävyysvajevaikutuksista. Yksittäisten toimenpiteiden yhteyttä kestävyysvajeen pienenemiseen on monin paikoin vaikeaa todeta. Vaikutusarvioita esitetään vain osasta toimenpiteistä, ja nekin ovat hyvin yleisellä tasolla. Toimenpiteiden muita vaikutuksia tai toteutukseen liittyviä riskejä ei ole juurikaan analysoitu.

Rakennepoliittisen ohjelman valmistelu oli tarkastusviraston mukaan hallinnolle varsin poikkeuksellinen prosessi. Tietoperustan muodostaminen ja päätöksenteon valmistelu organisoitiin kireällä aikataululla ilman etukäteissuunnittelua. Jatkossa rakennepoliittisen ohjelman kaltaisten toimenpidekokonaisuuksien päätöksenteon valmistelu tulee organisoida ja dokumentoida huolellisesti sekä aikataulut ja vastuut selvittää etukäteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)