Verkkouutiset

Ville Niinistö: Hallituksen työllisyyspolitiikka kompuroi pahasti

Vihreiden puheenjohtaja on huolissaan paineesta tehdä lisäleikkauksia, jos hallituksen tavoitteet eivät täyty.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kommentoi tiedotteessaan talouspolitiikan arviointineuvoston raporttia, jonka mukaan kilpailukykysopimus ja siihen liittyvien veroratkaisujen nettovaikutus heikentävät julkista taloutta, jos sopimuksen työllisyysvaikutukset jäävät arvioitua pienemmiksi. Hallituksen arvio kilpailukykysopimuksen työllisyysvaikutuksista on arviointineuvoston raportin mukaan epärealistinen.

Niinistön mukaan asiantuntijoiden arvio on tyly.

– Hallituksen työllisyyspolitiikka kompuroi pahasti. Kilpailukykysopimuksessa erityisesti julkisen sektorin naisvaltaisten alojen opettajat ja hoitajat laitettiin maksamaan vientiyritysten kustannussäästöt. Haittavaikutukset työmotivaatioon ja näiden tärkeiden alojen arvostukseen ovat merkittäviä. Nyt näyttää siltä, että asiantuntijoiden mukaan hallituksen tavoittelemat työllisyyshyödyt eivät toteudu, vaan sopimus on myös julkiselle taloudelle haitallinen, Niinistö sanoo.

Erityisen huolissaan Niinistö on lisääntyvästä paineesta tehdä lisäleikkauksia, jos hallituksen tavoitteet eivät täyty.

– Vaarana on, että sopimuksen ohessa hallituksen suurituloisille antamat avokätiset veronkevennykset kaadetaan jälleen pienituloisten maksettavaksi. Lisäleikkauksia ei pidä nyt tehdä hallituksen jo tekemien virheiden jatkoksi, vaan kovien leikkausten sijaan on etsittävä inhimillisiä uudistuksia.

Niinistön mukaan hallituksen olisi aika ryhtyä toimeen työllisyyttä todella parantavien uudistusten toimeenpanemiseksi.

– Nykyaikana ratkaisu hyvään kilpailukykyyn löytyy osaamisesta ja tuottavuudesta, ei keskusjohtoisesti päätetystä työajan pidentämisestä tai palkkojen leikkaamisesta. Kestävää kilpailukykyä ja osallisuutta luodaan panostamalla koulutukseen ja osaamiseen, Niinistö sanoo.

Niinistö ehdottaa työllisyyden parantamisen keinoksi myös kannustinloukkujen poistoa.

– Työllisyyden nostamiseksi tarvitaan nyt uusia keinoja. Yksi keino purkaa kannustinloukkuja olisi irrottaa asumistuen määrä vuokran suuruudesta. Toinen tehokas keino on perhevapaiden uudistaminen. Suomessa suhtautuminen työhön on yhä aivan liikaa on-off-asenteella. Osa-aikaisen työn tekemisen helpottaminen lisäisi työllisten määrää merkittävästi, Niinistö sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)