Kokoomuksen Virolainen: SDP:n säästöjen tavaramerkki oli juustohöylä

Kansanedustaja muistuttaa, että kaikki eduskuntapuolueet ovat vuorollaan joutuneet kipeiden säästöpaineiden eteen.

  • LKS 20151112 Keskustan Juha Rehula keskustelee Kokoomuksen Anne-Mari Virolaisen (oik.) kanssa eduskunnan suullisella kyselytunnilla 12. marraskuuta 2015 Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Anne-Mari Virolainen ja perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).

    ()

Kokoomuksen kansanedustaja Anne-Mari Virolainen kummeksuu SDP:n kansanedustajien ja entisten opetusministerien Krista Kiurun ja Jukka Gustafssonin väitteitä Juha Sipilän (kesk) hallituksen jättileikkauksista koulutukseen. Virolaisen mukaan Kiurun ja Gustafssonin retoriikka koulutussäästöistä on täysin suhteetonta ja virheellistä.

– Viime hallituskaudella sekä korkeakoulutuksen ja tieteen että opetus- ja kulttuuriministeriön pääluokan säästöt olivat suurempia kuin ne, joita Juha Sipilän hallitus toteuttaa, hän sanoo tiedotteessaan.

Virolaisen mukaan viime hallituskaudella SDP:n opetusministerien valmistelemat leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen olivat indeksisäästöineen noin 950 miljoonaa euroa.

– Lisäksi opetusministeri Kiuru halusi toteuttaa toisen asteen koulutukseen rakenteellisen 270 miljoonan euron säästön, joten yhteensä SDP:n opetusministereiden tavoite oli säästää koulutuksesta yli miljardi euroa hallituskauden aikana. Juha Sipilän hallitus toteuttaa koulutukseen indeksisäästöineen noin 980 miljoonan säästöt, Virolainen laskee.

Hän korostaa, että kaikki eduskuntapuolueet ovat joutuneet tekemään kipeitä koulutussäästöjä. Hän muistuttaa, että ainoastaan rohkeat uudistukset talouden kääntämiseksi voivat pysäyttää leikkauskierteen. Uudistushaluja aikaisemmilla opetusministereillä ei Virolaisen mukaan ollut.

– SDP:n opetusministereiden säästöjen tavaramerkki oli juustohöylä. Sekä Gustafsson että Kiuru juustohöyläsivät koulutuksen rahoitusta, mutta tahtoa ja rohkeutta toteuttaa välttämättömiä rakenteellisia uudistuksia koulutukseen ei löytynyt. SDP:n opetusministereiden näytöt koulutuksen uudistusten toteuttamisesta ovat kouluarvosanalla hylätyn ja välttävän väliltä, hän sanoo.

Virolainen sanoo, että molempia hallituksia yhdistävät suunnilleen saman mittakaavan leikkaukset koulutukseen. Ero on hänen mukaansa se, että kokoomuslainen ministeri uudistaa rakenteita lähes jokaisella koulutuksen tasolla.

– Sosiaalidemokraattien suosima juustohöylä on petollisin mahdollinen tapa säästää. Se näivettää suomalaisen koulutuksen ja osaamisen, kansanedustaja toteaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.