Verkkouutiset

”Aika hyvä” – eduskunta remahteli nauruun keskustan huolelle poliittisista nimityksistä

Eduskunnan täysistuntosalilta petti pokka useamman kerran, kun keskustalaiset kertoivat vastustavansa poliittisia virkanimityksiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan kyselytunnilla kuultiin torstaina paljon naurua.

Keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikainen esitteli kysymyksessään puolueensa puheenjohtaja Juha Sipilän keskiviikkoista linjausta, jonka mukaan ”sulle-mulle -politiikan aika on kerta kaikkiaan ohi”.

Tämä sai eduskuntasalin ei-keskustalaiset kohisemaan ja remahtamaan nauruun ensimmäisen kerran. ”Aika hyvä!”, huusi vihreiden Anni Sinnemäki.

Reaktion taustalla on käsitys siitä, etteivät keskustan omat jauhot ole asiassa puhtaimpia.

– Kun teidän hallituksenne on kahden ja puolen vuoden ajan sumeilematta ministeri toisensa jälkeen nimittänyt oman puolueen edustajia erilaisiin paikkoihin, niin otatteko tämän keskustan haasteen vastaan…, Kimmo Tiilikainen kysyi.

Hänen kysymyksensä oli osin keskeytyä kansanedustajien uuteen naurunhälinään. Vasemmalta laidalta huudettiin, että ”kepulaiset kunnat, voitte aloittaa sieltä”.

Pääministeri Jyrki Katainen vastasi jo kauan aikaa sitten olleensa sitä mieltä, että pätevyyden pitää ratkaista.

– Me voimme sopia minun puolestani oikein hyvin, että otetaan sama linja myös kunnissa ja valtioiden viroissa, Jyrki Katainen sanoi.

Hän sanoi olevansa samaa mieltä myös siitä, että politiikasta kokemusta hankkinut ihminen ei voi olla spitaalinen julkisiin virkoihin.

– Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan kysymys oli kyllä vähän erikoinen tässä suhteessa, Katainen totesi.

Kimmo Tiilikainen sanoi yksinkertaistavansa kysymystä. Hän otti esiin keskustalaisen Olavi Ala-Nissilän valitsematta jättämisen jatkokaudelle Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen ja kokoomuksen Ville Itälän valinnan hänen tilalleen.

– Miten te selitätte tämän, pääministeri Katainen? Oliko kysymys riittävän selvästi muotoiltu?, Tiilikainen sanoi.

Katainen vastasi molempien täyttäneen pätevyyskriteerit ja olleen poliitikkoja. Katainen mainitsi itse esimerkkinä keskustalaisen Hannele Pokan nimityksen.

– Ei tämä ole mikään keskustan eilen keksimä asia, että pätevyyttä arvioidaan. Pätevyyttä pitää arvioida niin kuin laki sanoo, Jyrki Katainen sanoi.

Keskustan Mauri Pekkarinen totesi puheenvuoronsa aluksi, että ”ei meidän kohtuuttomasti kannata tässä ruoskia toinen toisiamme”. Tämä sai eduskunnan kolmanteen naurunhälinään.

– Olen vakavissani sitä mieltä, että näin on, Pekkarinen kommentoi salin reaktiota.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma erehtyi näissä tunnelmissa ensin olemaan antamatta vastausta hallitukselle.

Kokoomuksen Sampsa Kataja kysyi, koskisiko kielto poliittisten taustan omaavien henkilöiden hakeutumisesta virkoihin myös ay-liikettä.

Tällöin puhemies Heinäluoma antoi puheenvuoron ”pääministeri Vanhaselle”, joka sai jälleen aikaan suurta hilpeyttä.

– No niin. Tämä ei taida olla puhemiehen paras päivä. Otetaan uudelleen. Pääministeri Katainen – kun katson tarkemmin, Heinäluoma korjasi.

– Puhemies Niinistö, pääministeri Jyrki Katainen aloitti vastauksensa Heinäluomalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)