Verkkouutiset

”Sähkö ei tule töpselistä tulevaisuudessakaan”

Kansanedustaja Ville Skinnari sanoo Demokraatissa, että pääasia Fennovoiman ydinvoimalahanke-keskustelussa on jäänyt unohduksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sdp:n kansanedustajan, talousvaliokunnan jäsenen Ville Skinnarin mukaan Fennovoiman hanke on rakennettu turvaamaan Suomelle riittävä sähkön saanti, energiaomavaraisuus ja taloudellisen kasvun tekijät tuleville vuosikymmenille. Skinnaria haastatellaan Demokraatissa.

Hänen mielestään ehdotus kroatialaisyrityksen mukaantulosta on ollut huonosti harkittu. Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi parhaillaan Fennovoiman kotimaista omistajuutta.

– Suomi tarvitsee lisää päästötöntä peruskapasiteettia. Vanhat kivihiilivoimalat ovat tulossa käyttöikänsä päähän, ja Loviisan ydinvoimayksiköt ovat sulkeutumassa runsaan vuosikymmenen kuluttua, sanoo Skinnari.

Ville Skinnari pitää ydinsähköä perustana kestävälle elinkeinopolitiikalle eikä tämä tavoite ole hänen mielestään ristiriidassa uusiutuvien energiamuotojen lisäämisen kanssa.

– Sähkö ei tule töpselistä – ei nyt eikä tulevaisuudessa. Uusiutuvia energian lähteitä tulee lisää. Niillä ei maamme energianhuoltoa ja sähköntarvetta turvata lähivuosikymmeninä edes merkittävällä veronmaksajien tuella. Ei vaikka kaikki suunnitellut hankkeet toteutettaisiin, hän lisää.

Kilpailukykyinen sähkön hinta Ville Skinnarin mukaan yhä tärkeä tekijä, kun Suomi hakee ulkomaisia ja kotimaisia investointeja työllisyyden parantamiseksi.

– Mikä on Suomen kilpailuetu datakeskuksissa kansainvälisesti, ellei meillä ole edullista sähköä, Skinnari pohtii.

Vakaa ja ennustettava sähkön hinta tukee hänen mukaansa myös uuden hallituksen digitalisaatiostrategiaa.

Suomen sähkön käytöstä on nyt lähes viidennes tuontia, lähinnä Venäjältä. Ville Skinnari laskee, että Suomen riippuvuus ulkomaisesta sähköstä on poikkeuksellisen suurta verrattuna muihin EU-maihin.

– Fennovoiman hankkeen kaatuminen vaikuttaisi juuri Suomen energiaomavaraisuuteen. Tuontiriippuvuus heikentää samalla Suomen vaihtotasetta, joka on nyt pahasti kuralla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)