Verkkouutiset

Sofia Vikman: Palkkatasa-arvo seuraa mahdollisuuksien tasa-arvoa

Kansanedustaja, Kokoomusnaisten varapuheenjohtaja Sofia Vikmanin mukaan palkkatasa-arvo seuraa, kun todellinen mahdollisuuksien tasa-arvo työelämässä toteutetaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Jokaisella sukupuoleen katsomatta pitää olla pätevyyteen, osaamiseen ja ahkeruuteen perustuvat mahdollisuudet tehdä töitä, edetä työurallaan ja saada työnsä mukaista palkkaa. Rakenteita ja asenteita muuttamalla rakennamme työelämää, jossa naisilla ja miehillä on tasa-arvoiset mahdollisuudet, kirjoittaa Sofia Vikman blogissaan.

Naiset käyttävät tällä hetkellä suurimman osan vanhempainvapaista ja kotihoidontuesta, mutta aidosta valinnasta ei Vikmanin mukaan aina ole kysymys.

– Naisten heikompi työmarkkina-asema ja sen aiheuttamat palkkaerot kannustavat usein juuri naista jäämään kotiin silloinkin, kun hoitovastuu haluttaisiin jakaa tasaisemmin ja nainen haluaisi tehdä töitä enemmän, Vikman toteaa.

Vikmanin mukaan vanhemmuuden kustannusten kasaantuminen äidin työnantajalle vaikeuttaa naisten työllistymistä, vaikuttaa naisvaltaisten alojen palkanmaksukykyyn ja hillitsee erityisesti pk-yritysten työllistämishaluja vanhemmuuden kustannuksista aiheutuvan yllättävän äitiriskin vuoksi.

– On tehtävä töitä sen eteen, että isillä olisi yhä useammin tosiasiallinen mahdollisuus valita vanhempainvapaan käyttäminen ja nuorten naisten työmarkkina-asemaa haittaava äitiriski poistettaisiin työnantajilta jakamalla vanhemmuuden kustannukset, hän sanoo.

Vikmanin mukaan palkkaeroja selittää osaltaan se, että naiset itse pyytävät miehiä vähemmän palkkaa ja palkankorotuksia.

– Rakenteiden ja yleisten asenteiden muuttamisen lisäksi myös naisten itsensä on uskallettava rohkeasti pyytää lisää palkkaa, arvostettava omaa osaamistaan ja uskottava omiin kykyihinsä.

Tänään vietetään Naisten palkkapäivää. Naisen palkka on edelleen Suomessa keskimäärin vain noin 83,1 prosenttia miehen palkasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)