Kokoomuksen Vikman: Uusi koulutussopimus avittaisi kotouttamista

Uusi koulutussopimusmalli on parasta aikaa valmisteilla. Sofia Vikmanin mukaan siinä on paljon etuja.

  • LKS 20110421 - Oppisopimuskoulutus kovassa pyörityksessä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Oppispoimuskoulutuksen tilalle tarjotaan uudenlaista koulutussopimusmallia.

    ()

Kansanedustaja Sofia Vikman (kok.) kirjoittaa Aamulehdessä myönteisesti koulutussopimuksesta. Hänen mukaansa kyseessä on erinomainen esimerkki siitä, kuinka niukoilla varoilla voidaan tehdä asioita uudella tavalla.

Koulutussopimus tarkoittaa sitä, että opiskelija ei ole työsuhteessa, vaan koulutussuhteessa yritykseen. Hän pysyy silloin opintososiaalisten etujen piirissä. Uudessa koulutussopimuksessa palkka nousee osaamisen kehittyessä, ja valmistuneelle maksetaan ammattilaisen palkkaa. Uuden koulutussopimuksen valmistelu on käynnissä.

Vikman toteaa, että perinteinen oppisopimuskoulutus on ollut toimiva väylä työelämään, koska sen suorittaminen on johtanut yleensä suoraan työllistymiseen. Oppisopimusta on kuitenkin käytetty nuorten kouluttamiseen verrattain vähän. Tähän hän näkee syinä raskaan byrokratian ja kalliin hinnan.

Vikmanin mukaan koulutussopimus tarjoaa ilmeisten myönteisten puoltensa lisäksi myös uusia mahdollisuuksia kotouttaa maahanmuuttajia. Koulutus on uuden järjestelyn myötä joustavampaa ja työelämään siirtyminen sujuvampaa.

– Koulutussopimus mahdollistaa koulutuksen aloittamisen nykyistä aiemmin, koska kielen täydellinen hallinta ei ole samalla tavalla edellytys kuin tyypillisesti oppilaitosmuotoisessa opiskelussa, hän kirjoittaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.