Verkkouutiset

”Bodari jaksaa kantaa vaikka kuinka paljon” – onko Viron viinaralli myös epätasa-arvoinen?

Eduskunta kävi värikkään keskustelun verottoman matkustajatuonnin ohjetasoista eli Viron viinarallista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valmisteverotuslain muutoksen eduskunnan täysistunnossa esitellyt valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja (kok.) huomautti, etteivät ”matkustajat useinkaan tiedä, mitä yksityishenkilön verovapaan tuonnin edellytykset käytännössä tarkoittavat. Kysymys on tuotteista, jotka yksityishenkilö hankkii omaan käyttöönsä ja kuljettaa itse mukanaan Suomeen. Omalla käytöllä tarkoitetaan paitsi henkilökohtaista käyttöä, myös perheessä tai perhejuhlassa tapahtuvaa käyttöä tai lahjaa, mutta ei muuta”.

Omaan käyttöön tuotavien juomien ohjetasot ovat 10 litraa alkoholipitoisia juomia, 20 litraa välituotteita, 90 litraa viiniä ja 110 litraa olutta.

Korkeita määriä ihmetteli ensimmäisenä kansanedustajista Aino-Kaisa Pekonen (vas.). Kimmo Sasin (kok.) mukaan ”tulli voi kysyä siltä kansalaiselta, joka tuo valtavan määrän viinaa tänne, mihinkä tarkoitukseen, ja voidaan jälkikäteen pyrkiä selvittämään, menivätkö ne niihin juhliin vai eivätkö menneet, ja sillä tavalla tilanne selkiytyy”.

Jaana Pelkosen (kok.) mukaan ”jatkossakin saa siis tuoda muun muassa 26 laatikkoa olutta, siideriä ja lonkeroa per matkustaja per matka”.

Jouko Jääskeläinen (kd.) kauhisteli, että ”kyllähän nämä oman käytön rajat ovat sitä luokkaa, että jos minä kerran käyttäisin, niin en toista kertaa käyttäisikään”.

Minkä jaksaa kantaa

Maria Tolppanen (ps.) kertoi tuovansa esiin asian, jota varmasti kukaan ei istuntosalissa ollut ajatellut.

– Minulle on kerrottu, että tämä laki on erittäin epätasa-arvoinen sen takia, koska meillä on paljon myöskin iäkkäitä ihmisiä, jotka käyvät Virossa viinarallimatkalla hakemassa kuusi pulloa konjakkia tuommoiseksi vuoden satsiksi, mutta kun he eivät jaksa kantaa kerrallaan kuin kaksi pulloa, niin heidän täytyy käydä siellä niin monta kertaa, eli käsittämätöntä on tässä (esityksessä) tämä, että sen, minkä jaksaa itse kantaa. Jos sinä olet bodari, sinä jaksat kantaa sieltä vaikka kuinka paljon, ja jollet ole, et jaksa kantaa juuri yhtään mitään: että tämä ei ole tasa-arvoista, Maria Tolppanen sanoi.

Sampsa Kataja kysyi tuohtuneena, että ”montakohan kertaa edustaja Tolppanen on täällä vaahdonnut siitä, kuinka veroparatiiseja vastaan pitää taistella? Nyt te puolustatte voimakkaasti viinan veroparatiisimaata Viroa ja sitä, kuinka kansalaisilla pitäisi olla subjektiivinen oikeus hyödyntää veroparatiiseja”.

Pietari Jääskeläinen (ps.) palasi kauhistelemaan määriä. ”Esimerkiksi kuukautta kohden voisi juoda direktiivin mukaan yli seitsemän litraa päivässä alkoholipitoisia juomia ja täysin verottomasti. Hyvästi, selvä päivä”.

Maria Tolppasen mukaan tilanne on ”oikeasti epätasa-arvoinen vanhemmille ihmisille, jotka hakevat sieltä konjakkinsa, terveyssyistä haluavat ottaa sen yhden lasillisen viikossa tai kenties jopa illassa. Tämä asettaa ihmiset täysin eriarvoiseen asemaan. Tämä suosii niitä ihmisiä, joilla on hyvä kunto. Jos me kerta pidämme tuollaisen viinarallin pystyssä, mikä siellä nytten on, niin minkä takia täytyy se kaikkein heikompiosainen tässä taas polkaista ikään kuin sinne maanrakoon”.

Mika Niikon (ps.) mielestä ”jokaisenhan tulisi ymmärtää se, että ei kenenkään tarvitse 200:aa litraa alkoholijuomia tuoda mukamas omaan käyttöön”.

Aika erikoista

Mauri Pekkarinen (kesk.) totesi, että ”voi näitä edustaja Tolppasen huolia, että kun vanhus ei jaksa kantaa niin paljon kuin pitäisi kantaa. Aika erikoista ajattelua”.

Heikki Autton (kok.) mukaan ”alkoholin nauttimista tulee ohjata tapahtumaan anniskelupaikoissa, joissa se tapahtuu työllistäen ja verotuloja tuottaen valvotuissa olosuhteissa. On aivan selvää, että niissä olosuhteissa myös nautitun kokonaisalkoholin määrä on pienempi kuin tilanteissa, joissa Virosta on tuotu vaikkapa tämän esityksen mukaiset 110 litraa olutta kerralla sitten siihen kotisohvan viereen odottamaan”.

Ben Zyskowicz (kok.) totesi, että perusoikeustulkinnoissa valalla olevan suuntauksen mukaisesti ”odotin vain sitä, että edustaja Tolppanen olisi pitänyt tätä lakia suorastaan perustuslain suojaaman yhdenvertaisuuden vastaisena”.

Lea Mäkipää (ps.) sanoi, että ”10 litraa viinaa, 20 litraa välituotteita, 90 litraa viiniä ja 110 litraa olutta – se on hirvittävä määrä”.

Sampsa Kataja pyysi Maria Tolppaselta, että kun te ”vaaditte kaikille yhtäläisiä viinankanto-oikeuksia käsivoimista riippumatta, niin puhutte varsin voimakkaasti, ja kysyn nyt teiltä, voisitteko te käyttää samaa voimakasta tahtoa ja vahvaa puhetta sen puolesta, että suomalaiset eivät käyttäisi hyödyksi tätä viinaveroparatiisia”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)