Verkkouutiset

”Liian moni kasvuyritys päätyy ulkomaille” – vihreät rukkaisivat yritystuet uusiksi

Vihreät haluavat parantaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä ja kasvun mahdollisuuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden mukaan olennainen osa pk-yritysten tukemista ovat yritystuet.

– Tällä hetkellä liian moni hyvälle kasvu-uralle päässyt yritys päätyy ulkomaiseen omistukseen ja kasvun hyödyt valuvat Suomen ulkopuolelle, jos osaaminen siirtyy pois maasta eikä palaa, vihreä eduskuntaryhmä toteaa.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) mukaan Suomessa myönnetään suoria yritystukia vuosittain noin 1,3 miljardia euroa. Tuet myönnetään pääasiassa Tekesin ja ELY-keskusten kautta.

Lisäksi yrityksille myönnetään suoria verotukia noin kolmen miljardin euron edestä. Siitä kaksi miljardia on valmisteverotukia ja noin miljardi elinkeinoverotuksen tukia, joista valtaosa kohdistuu erityisesti suurille yrityksille.

– Näin mittaville valtion rahallisille panostuksille on lupa odottaa kunnollista vastinetta, vihreät toteavat.

Ei ikuisia tukiautomaatteja

Vihreiden mielestä yritystuille täytyy asettaa selkeät tavoitteet.

– Kun yrityksille maksetaan tukia, pitää olla selvää, mitä tuilla halutaan saada aikaan.

Tavoitteiden toteutumista tulee mitata ja tuille tulee asettaa määräaika, jonka päättyessä tukien tarpeellisuus arvioidaan uudelleen. Tuista ei saa muodostua ikuisia automaatteja.

Vihreiden mielestä painopistettä pitää siirtää suorista tuista lainoihin ja valtiontakauksiin.

– Valtion varoilla tulee tukea yrityksiä, joilla on edellytykset kannattavaan kasvuun. Tukirahan antaminen heikosti kannattavalle yritykselle ei tee yrityksen toiminnasta kannattavaa ja pahimmillaan vääristää kilpailutilannetta.

Useimmissa tapauksissa riskilaina tai valtiontakaus ovat suoria tukia parempia instrumentteja, koska ne edellyttävät yritykseltä kasvu- ja kehityskykyä.

Tekesin lainojen lähtökohtana on, että jos hanke epäonnistuu, ei lainaa tarvitse maksaa takaisin eikä yrityksen tarvitse hakeutua konkurssiin. Lainat ja valtiontakaukset ovat nykyisten suorien tukien tapaan turvallisia yrityksille, mutta tulevat veronmaksajille paljon halvemmaksi. Silti lainojen ja takausten osuus yritystuista on Tilastokeskuksen mukaan laskenut ja suorien yritystukien tukien noussut.

Lainoja ja valtiontakauksia voitaisiin vihreiden mielestä kohdistaa erityisesti yrityksille, joiden on vaikea saada pankkilainaa esimerkiksi siksi, että niiden liiketoiminta perustuu immateriaaliseen toimintaan. Julkisen tuen ei kuitenkaan pidä syrjäyttää yksityistä rahoitusta, vaan toimia sitä täydentävästi.

Ensimmäisten työntekijöiden sivukulut pois

Uusien ratkaisujen markkinoille saattamista ei vihreiden mielestä pidä hankaloittaa tukemalla valtion toimesta väistyviä toimintamalleja ja teknologioita.

Teollisuudelle kohdistetaan yli 800 miljoonan euron energiaverotuet vuosittain. VATT mukaan teollisuudelle energiaveron palautuksina vuosittain maksettavat 200 miljoonaa euroa ovat tehoton taloudellinen tuki.

Vihreät ehdottavat, että tehottomia ja ympäristölle haitallisia tukia vähennetään ja poistetaan siirtymäajan kuluessa porrastetusti ja fossiilisten polttoaineiden tukia aletaan karsia systemaattisesti. Säästyneet rahat voidaan kohdentaa koulutukseen ja tutkimukseen.

Vihreät haluavat lisätä työllistämisen kannustimia poistamalla uusien yritysten ensimmäisten työntekijöiden palkkauksen sivukulut määräaikaisesti ja sallimalla yritystoiminnan käynnistämisen neljän kuukauden ajan ilman pelkoa ansiosidonnaisen turvan menettämisestä.

Yritysten ja yrittäjyyden tukeminen edellyttää myös lainsäädännön kehittämistä.

– Erityisesti hankintalain osalta meillä on mahdollisuuksia tukea suomalaista pk-sektoria. Työllistämisvaikutukset kasvavat, kun julkisissa hankinnoissa varmistetaan myös pienten yritysten mukaan pääsy, vihreät linjaavat.

Vihreä eduskuntaryhmä julkisti esityksensä yritystukiremontiksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)