Verkkouutiset

”Viranomainen tulee kannustaneeksi kätkemään uhkailun ja vihapuheen alkuperän”

Kansanedustajat jättivät kirjallisen kysymyksen verkon viharikosten esitutkinnan voimavaroista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet Timo Harakka (sd.) ja 21 muuta Sdp:n kansanedustajaa, viisi vasemmistoliiton kansanedustajaa, yksi PS:n kansanedustaja ja yksi UV:n kansanedustaja.

Edustajat kiinnittävät huomiota siihen, että netissä väkivallalla uhkaamisen ja loukkaavien väittämien levittämisen tutkinta on osoittautunut vaikeaksi.

– Esitutkinta- ja syytekynnyksen ylittyminen on jäänyt tulkinnanvaraiseksi muun muassa tekijöiden nimettömyyden vuoksi, mikä on johtanut siihen, että linja ei ole näissä rikoksissa ollut riittävän johdonmukainen, kysymyksessä todetaan.

Kysymyksen mukaan paikallisilla poliisilaitoksilla on yhä merkittävä rooli vihapuhe-epäilyjen alkuvaiheen tutkinnassa ja rikosasioiden siirtämisessä Helsingin erikoisryhmälle, joka kuitenkin käsittelee sille siirrettyjä asioita maanlaajuisesti.

– Keskusrikospoliisin yksikkö ei sen sijaan ole keskittynyt erityisesti vihapuheeseen eikä ota tutkittavikseen tavanomaisia vihapuhetapauksia.

Timo Harakka viittaa kysymyksessä kihlakunnansyyttäjän tekemään päätökseen ”tutkinnan lopettamisesta asiassa, jossa poliisin tietoon oli saatettu verkkosivustolla henkilöön kohdistetut tappamista ja seksuaalista väkivaltaa koskevat uhkaukset”.

– Tutkinnan lopettamista perusteltiin kustannussyillä sekä sillä, ettei tärkeä yleinen tai yksityinen etu vaadi tutkimuksen jatkamista. Päätöksen mukaan huolellinen esitutkinta mukaan lukien IP-osoitetietojen pyytäminen verkkosivuston ylläpitäjältä ”veisi useamman työpäivän” eikä IP-osoitteen perusteella välttämättä pystyttäisi osoittamaan kirjoittajan henkilöllisyyttä, kysymyksessä todetaan.

– Kuten syyttäjän päätöksestä ilmenee, selvittelyn vaikeus johtuu siitä, että sivusto on aktiivisesti neuvonut käyttäjiään, kuinka toimia anonyyminä siten, ettei IP-osoite paljastu. Näin viranomaiset tulevat kannustaneeksi uhkailua ja vihapuhetta julkaisevia alustoja kätkemään tekojen alkuperän niin huolellisesti, että seuraamusten vaaraa ei ole. Tämä ei liene kenenkään tarkoitus.

Kansanedustajien varsinaiset kysymykset ovat ”miten hallitus varmistaa, että Helsingin poliisin vihapuhetutkintaryhmä saa viivytyksettä riittävän henkilöstön ja että tiedonkulku eri poliisin yksiköiden välillä varmistetaan, jotta vihapuheeseen liittyvät rikosepäilyt saadaan uskottavalla tavalla erikoistuneiden poliisien tutkittaviksi ja miten toisaalta varmistetaan, että vihapuhetutkintaryhmällä on mahdollisuus antaa vihapuheen uhreille asiantuntevaa neuvontaa heidän oikeuksiensa varmistamiseksi”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)