Puolet radio-ohjattavista pienlentolaitteista reputti valvontakampanjassa

Radio-ohjattavien koptereiden ja pienlentokoneiden vaatimustenmukaisuutta on testattu EU-kampanjassa, kertoo Viestintävirasto.

  • LKS 20150901 Postin robottikopteri Suomenlinnan yllä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille osoitettu postipaketti kyydissään Helsingin Suomenlinnassa 1. syyskuuta 2015 STR / LEHTIKUVA Aku Häyrynen

    Postin robottikopteri lentää Suomenlinnan yllä syyskuussa.

    ()

Viestintävirasto on osallistunut yhteiseurooppalaiseen radiolaitteiden valvontakampanjaan, jossa testattiin noin 80 radio-ohjattavaa pienlentokonetta. Vain noin puolet tutkituista laitteista täytti niille asetetut tekniset vaatimukset.

Puutteet johtuivat viraston mukaan pääasiassa liian suuresta lähetystehosta tai harhalähetteistä. Lähettäessään liian suurella teholla tai väärällä taajuudella laite voi häiritä muita radiolaitteita. Myös laitteiden dokumenteissa ja merkinnöissä oli puutteita.

Viestintäviraston kampanjaan valitsemat neljä mallia olivat radio-ohjattavia koptereita ja multikoptereita, joissa kaikissa havaittiin teknisiä puutteita.

Viestintävirasto on antanut päätökset, jotka kieltävät vaatimustenvastaisten mallien myynnin ja maahantuonnin.

Kampanjan toteutti Euroopan komission perustama radiolaitteiden markkinavalvontaviranomaisten yhteistyöryhmä R&TTE Adco.

Radiolaitteen valmistajan on laadittava laitteelle vaatimustenmukaisuusvakuutus. Maahantuojan ja myyjän on varmistettava, että ostaja ja käyttäjä saavat laitteen mukana valmistajan vaatimustenmukaisuusvakuutuksen. Lisäksi maahantuojan ja myyjän on varmistettava, että laitteet ovat CE-merkittyjä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.