Verkkouutiset

Valokuitua tarjolla 70 000 kotitaloudelle valtion tuella

Valtion tuet ovat Viestintäviraston mukaan parantaneet valokuituliittymien tarjontaa erityisesti harvaan asutuissa maaseutukunnissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuoden loppuun mennessä hallituksen Nopea laajakaista -hankkeeseen osallistuneille yrityksille on myönnetty noin 72 miljoonaa euroa valtion ja EU:n tukea valokuituverkon rakentamiseen.

Hankkeessa toteutetut verkot ovat mahdollistaneet valokuitulaajakaistan noin 70 000 kotitaloudelle, mikä on lähes 10 prosenttia koko Suomen valokuitutarjonnasta.

Viestintäviraston mukaan erityisesti harvaan asutuissa maaseutukunnissa laajakaistahanke on parantanut merkittävästi valokuidun tarjontaa.

Valokuitutekniikalla toteutettu nopea, vähintään sadan megatavun laajakaistatarjonta on tarjolla yhteensä noin 31 prosenttiin Suomen kotitalouksista.

Paras tarjonta on Ahvenanmaalla, missä valkokuituliittymän saa 58 prosenttiin kotitalouksista. Pohjanmaalla tämä mahdollisuus on 55 prosentilla kotitalouksista ja Kainuussa 51 prosentilla.

Uudellamaalla valokuituliittymän saa kuitenkin vain 44 prosenttiin kotitalouksista. Toisaalta kaikentyyppisten kiinteiden ja nopeiden laajakaistojen tarjonta kattaa 65 prosenttia maakunnan kotitalouksista.

– Uusia valokuituverkkoja rakennetaan ahkerasti pienempiin maaseutukuntiin, kun taas suurissa kaupungeissa nopean laajakaistan tarjonnassa hyödynnetään edelleen paljon myös olemassa olevia kaapeli-TV- ja puhelinverkkoja, kertoo asiantuntija Tapio Oikarainen Viestintäviraston tiedotteessa.

Paras kiinteä laajakaista Pohjanmaalla

Nopea sadan megan kiinteän verkon laajakaistaliittymä on tarjolla noin 52 prosenttiin Suomen kotitalouksista. Paras tarjonta on Pohjanmaan maakunnassa, missä 73 prosenttiin kotitalouksista on saatavilla nopea kiinteä liittymä.

Teleyrityksistä DNA tarjoaa nopeaa laajakaistaa kiinteässä verkossa yhteensä 19 prosentille kaikista kotitalouksista, mutta valokuitua on tarjolla vain kolmelle prosentille.

Telia-Sonera tarjoaa nopeaa ja kiinteää laajakaistaa yhteensä 18 prosentille kotitalouksista ja erityisesti valokuitua 13 prosentille. Elisa puolestaan tarjoaa kaikenlaisia kiinteitä ja nopeita liittymiä yhteensä 15 prosentille ja valokuitua 10 prosentille.

Matkaviestinverkossa puolestaan nopea mobiililaajakaista kattaa noin 76 prosenttia suomalaisista. Viestintävirasto kuitenkin muistuttaa, että matkaviestinverkko on altis nopeuden vaihteluille eikä operaattorin lupaama nopeustaso ei ole siksi suoraan verrattavissa kiinteän verkon laajakaistaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)