Verkkouutiset

Wille Rydman kysyy sosiaalitukien maksamisesta vierastaistelijoille

Kansanedustaja haluaa viranomaisyhteistyön parantamista, jotta terroristijärjestöjen välillinen tukeminen sosiaalituilla estetään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman toteaa kirjallisessa kysymyksessään, että elokuussa 2015 silloinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) ilmoitti puuttuvansa siihen, että Kela maksaa konfliktialueille vierastaistelijoiksi lähteneille suomalaisille täydet sosiaalituet. Ministeri lupasi porsaanreiät tukittavan, jotta Kela-tukia ei maksettaisi esimerkiksi terroristijärjestö Isisin riveihin lähteneille.

Vuoden alussa Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen kertoi, ettei sosiaalitukien maksamista ulkomaille kontrolloida vieläkään. Aaltosen mukaan Kelalla ei ole toimivaltaa toimia turvallisuusviranomaisen tehtävissä, jotta näin ei tapahtuisi. Puuttuminen vaatisi laajaa viranomaisyhteistyötä sekä mahdollisuuden luovuttaa tietoja vierastaistelijoiksi epäillyistä henkilöistä.

Lain mukaan tällä hetkellä sosiaaliturvan lakkauttamiseen ei ole perusteita, jos kuuluu tietynlaiseen organisaatioon. Sosiaaliturvan piiriin kuuluu, jos palaa Suomeen vuoden sisällä siitä, kun on matkustanut EU:n ulkopuolelle, Rydmanin kysymyksessä todetaan.

– Terroristijärjestöön kuuluminen ja taisteleminen sen riveissä EU:n ulkopuolella ei näin muodoin ole tällä hetkellä lainmukainen peruste lakkauttaa sosiaalitukien maksamista. Näin siitäkin huolimatta, että on pystytty osoittamaan, että EU-maat niiden avulla välillisesti rahoittavat terroristijärjestöjä, muun muassa Isisiä. Muista maista sen jäsenistölle maksettavat sosiaalituet ovat tiettävästi yksi Isisin käyttämistä merkittävistä mikrorahoituksen lähteistä, Wille Rydman toteaa.

– Suojelupoliisin mukaan Suomesta on lähtenyt konfliktialueille yhteensä noin 80 henkilöä. Viranomaiset eivät nykyisellään pysty seuraamaan EU:n ulkopuolelle kulkevia rahavirtoja, eivätkä viranomaisten yhteistyömahdollisuudet ole ajantasaiset. Erityisesti huomiota tulisi kiinnittää suojelupoliisin rooliin, jotta se voisi tehdä yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa sen estämiseksi, ettei terroristijärjestöjä rahoiteta Kelan maksamilla tuilla, kansanedustaja kehottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)