Verkkouutiset

Videosiirron osuus jo 60 prosenttia koko tietoliikenteestä

Kuluttajat ovat siirtyneet enenevässä määrin käyttämään tv-palveluja laajakaistaliittymän kautta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtaosa, yli 60 prosenttia Anvian laajakaistaverkon liikenteestä on liikkuvaa kuvaa, kuten tv-ohjelmia, elokuvia ja muita videoita. Tulokset selviävät Anvian ja VTT:n tutkimuksesta, joka on osa kansainvälistä Internet-palvelujen kehityshanketta.

Anvian keskimääräisen laajakaista-asiakkaan kokonaisliikennemäärä vastaa 2-3 tuntia normaalitasoista TV-kuvaa joka päivä.

– Kokonaisuudessaan videosiirron osuus on 60 prosenttia koko tietoliikenteestä. Tiedostojen siirto ja jakelu muodostavat yhdessä yli 20 prosenttia. Tähänkin osaan sisältyy monenlaista elävän kuvan siirtoa. Selaus ja viestintä, eli esimerkiksi verkkosivujen selaus, verkkopankki, Facebook, Twitter, Skype ja muut palvelut muodostavat loput noin 20 prosenttia verkon kokonaisliikenteestä, toteaa tutkija Toni Mäki VTT:ltä.

Saadut tulokset tukevat äskettäistä Viestintäviraston selvitystä, jonka mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista katsoo nettivideoita. Monella netin käyttäjällä television katselu on korvautunut nettivideoiden katselulla joko kokonaan tai osittain. Nettivideoita, erityisesti YouTubea, käytetään laajasti myös musiikin toistopalveluna.

Erityispiirre nettivideoiden käytössä on, että palvelun käyttö ei jakaudu tasaisesti. Edelläkävijät, erityisesti nuoret, ovat netin suurkuluttajia.

– Tulevaisuuden verkoissa liikennemäärät tulevat edelleen kasvamaan. Uudet, korkealaatuisen TV-kuvan jakelutekniikat, kuten 4K/8K UHD, jotka vaativat erittäin nopeita ja hyvälaatuisia yhteyksiä, sekä käyttäjäkunnan kasvavat laatuodotukset tuovat tulevaisuudessa vielä omat haasteensa nettijakeluun, Mäki arvelee.

Mittaukset on tehty kansainvälisessä NOTTS-tutkimushankkeessa. Mukana hankkeessa on osallistujia Suomesta, Ruotsista, Puolasta, Portugalista, Espanjasta ja Ranskasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)