IL: Ei enää pikavippejä, Oulussa vertaislainat aiheuttaneet ongelmia

Oulussa talous- ja velkaneuvonnassa ilmiöksi ovat nousseet vertaislainat, joissa yksityishenkilö lainaa rahaa toiselle yksityishenkilölle, kirjoittaa Iltasanomat.

  • LKS 1995 LK-9 23.2.1995 - HELSINKI: Velkajärjestelyä odottavien ylivelkaantuneiden terveys on joutunut koetukselle. Velkaantuneet ovat keskimäärin muuta väestöä sairaampia. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER / RI / MDF98

    Oulun seudulla vertaislainat ovat johtaneet ylivelkaantumisiin.

    ()

Oulun kaupungin talous- ja velkaneuvojan Mervi Jokimäen mukaan vertaislainoja tarjotaan koko ajan sähköpostiin ja joka paikkaan.

– Nämä ovat nyt nousseet esiin tosi suurena ilmiönä ja ihmiset ovat joutuneet aivan erityisiin liemiin, Jokimäki kertoo.

Jokimäen mukaan pahimmassa tapauksessa henkilöllä on ollut vertaislainoja 180 000 euroa.

Vertaislainoissa yksityinen sijoittaja lainoittaa toista yksityishenkilöä. Lainan välittää vertaislainayhtiö, käytännössä verkkosivusto. Kun kyse on pelkästään rahan välityksestä, vertaislainayhtiötä ei pidetä luottolaitoksena eikä se kuulu Finanssivalvonnan piiriin.

Jokimäen mukaan ongelmia syntyy, kun lainaa on helposti saatavilla, mutta kukaan ei selvitä velallisen maksukykyä. Jokimäki toivookin, että vertaislainoihin puututtaisiin lainsäädännöllä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.