Verkkouutiset

Verovinkki: Perinnöstä luopuminen säästää veroja

Perinnöstä luopuminen säästää yhden sukupolven perintöverot, muistuttaa Veronmaksajain Keskusliiton verovinkki.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Luopumisen seurauksena perintöosuus voi myös jakaantua useammalle saajalle, jolloin omaisuudesta maksettavan perintöveron määrä laskee.

Verottaja ei määrää luopujalle lainkaan perintöveroja, jos luopuminen on tehty oikein. Luopuminen tehdään kirjallisesti. Perinnönsaaja ei saa toimia ennen perinnöstä luopumista niin, että hänen voitaisiin katsoa ottaneen perintö vastaan. Siksi luopuminen kannattaa tehdä viimeistään perunkirjoitustilaisuudessa.

Luopuja ei saa asettaa luopumiselle ehtoja tai määrätä, kuka saa hänen osuutensa perinnöstä.

Verosäästöä syntyy, koska perintö ylittää yhden sukupolven. Perinnöstään luopuneen osuus siirtyy sille, joka olisi ollut perillisen asemassa, jos luopuja olisi kuollut ennen perittävää. Jos perinnönjättäjä on kuitenkin tehnyt testamentin, on tutkittava tarkoin, kenelle luopujan osuus menee.

Kukin perinnönsaaja maksaa perintöveroa vasta sitten, kun perintöosuuden arvo on 20 000 euroa tai sitä suurempi.

Jos esimerkiksi isän kuoltua hänen tyttärensä luopuu osuudestaan isänsä perintöön, perinnön saavat tyttären lapset. Jos tyttärellä on vain yksi lapsi, vero on samansuuruinen sekä tyttärelle että tyttären lapselle, mutta yhden sukupolven perintöverot jäävät kuitenkin maksamatta. Jos tyttären lapsia on useampi, on heidän kunkin perinnöstä ensimmäiset 19 999 euroa perintöverosta vapaata.

Jos luopuja määrää, kuka perinnön saa, hän joutuu itse maksamaan perintöverot. Samoin silloin, jos hän luopuu vain osasta perintöä.

Esimerkiksi, jos tytär luopuu isänsä perinnöstä ja määrää, että hänen osuutensa menee vain toiselle hänen kahdesta lapsestaan, verot määrätään kahteen kertaan. Luopuja maksaa ensin perintöveron koko perinnöstä ja toinen lastenlapsista lisäksi saamastaan lahjasta lahjaveron.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)