Verkkouutiset

Verovinkki: Kotitalousvähennys lumitöistä

Kotitalousvähennystä voi käyttää esimerkiksi lumitöiden teettämiseen tai lumen pudottamiseen katolta, muistuttaa Veronmaksajain keskusliitto verovinkissään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Omasta työstä kotitalousvähennystä ei luonnollisesti saa, ja sen saa vain luonnollinen henkilö.

Esimerkiksi taloyhtiön teettämät huoltotyöt eivät oikeuta kotitalousvähennykseen, mutta jos yhtiöjärjestyksessä on määräys, että piha-alue on osakkaan hallinnassa, osakas voi saada sen lumitöistä kotitalousvähennyksen.

Kotitalousvähennyksen saa esimerkiksi tavanomaisesta asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapitotyöstä. Työ pitää tehdä vähennystä vaativan henkilön käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa. Asuntoon kuuluvaksi katsotaan myös piha-alue.

Vähennyksen saa myös, jos työ on tehty verovelvollisen, hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.

Vähennyksen saa siten esimerkiksi lumitöiden teettämisestä vanhempien omakotitalossa tai mökillä.

Jos olet palkannut henkilön tekemään lumitöitä, saat kotitalousvähennyksenä vähentää maksamasi palkan sivukulut eli työnantajan sosiaaliturvamaksun, pakollisen työeläkemaksun, työttömyysvakuutusmaksun sekä tapaturmavakuutus- ja ryhmähenkivakuutusmaksut. Lisäksi itse palkasta voi vähentää 15 prosenttia.

Mikäli olet teettänyt lumityöt ennakkoperintärekisteriin merkityllä yrityksellä tai yrittäjällä, voit vähentää tälle maksetusta työkorvauksesta 45 prosenttia. Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennykseen ei oikeuta kuitenkaan veloitetut matkakorvaukset ja tarvikkeet.

Muista tarkastaa, että yritys tai yrittäjä on merkitty ennakkoperintärekisteriin. Kotitalousvähennyksen perusteena pidetään sekä henkilötyön että työssä käytetyn konetyön osuutta.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on vuodesta 2014 alkaen ollut 2 400 euroa verovelvollista kohden. Puolisoista vähennyksen voi saada kumpikin. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa verovelvollista kohden.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)