Verkkouutiset

Antti Rinteen laskelma epäilyttää – ”talous ei ole staattista kansantuotekakun viipalointia”

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen epäilee valtiovarainministeri Antti Rinteen kiristysesityksen tuottoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen epäilee SDP:n puheenjohtajan ja valtiovarainministeri Antti Rinteen veronkiristysesityksen tuottoja.

Rinne esitti viikonloppuna MTV:n nettikolumnissaan yli 70 000 euroa vuodessa ansaitsevien verotuksen ”maltillista kiristämistä” sekä kiristystä myös yli 60 000 euron pääomatuloihin. Näillä sekä osinkoverotuksen huojennuksia karsimalla voitaisiin Rinteen mukaan saada yli 300 miljoonaa lisää verotuloja.

– Ensinnäkin pitäisi tietää, kuinka monta prosenttia hän olisi verotusta nostamassa. Ymmärtääkseni hän ei ole sitä kertonut. Odotan sitä hänen konkreettista kiristysmalliaan, Lehtinen kommentoi asiaa.

Lehtinen huomauttaa, ettei Rinne ole myöskään kertonut, miten 300 miljoonan euron tuotto jakaantuisi ansio- ja pääomatuloverotuksen osalta. Lisäksi kyseessä on oletetusti niin sanottu staattinen laskelma, jossa kiristysten vaikutuksia ei ole huomioitu laajalti:

– Tällaisia staattisia laskelmia voidaan toki meilläkin tehdä. Yhden prosenttiyksikön korotus yli 70 000 euron tuloilla valtion tuloveroasteikolla tuottaa noin 40–50 miljoonaa euroa, mutta silloin ei ole edes huomioitu sitä, että se on osin pois muista verotuotoista eikä edistä talouskasvua, Lehtinen kuvaa.

Lehtisen mielestä Rinteen pitäisi ensinnäkin konkretisoida esityksensä ja toiseksi avata sen vaikutukset laajemmin.

– Talous ei ole tällaista staattista kiinteän kansantuotekakun ja tulokakun viipalointia, Lehtinen painottaa.

Kilpailukyky säilytettävä

Teemu Lehtinen sanoo epäilevänsä vahvasti, että Rinteen esitys olisi verotulojen kannalta tuottoisaa edes lyhyellä tähtäimellä. Hänestä se istuu huonosti puheisiin ja pyrkimyksiin kasvuhakuisesta veropolitiikasta.

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan vuonna 2013 yli 70 000 euroa vuodessa tienaavien osuus tulonsaajista oli vajaa kolme prosenttia. Pelkistä valtion ansiotuloveroista tämä joukko maksoi kuitenkin veroja 42 prosenttia.

Lehtinen painottaa, että marginaaliverot ovat Suomessa kansainvälisesti vertaillen korkeat kaikissa tuloluokissa, mikä ei kannusta työntekoon ja ahkeruuteen.

– Itse ratkoisin tätä ongelmaa pyrkimällä alentamaan marginaaliverotusta asteittain niin keski- kuin hyvätuloisillakin, Lehtinen sanoo.

Mitä taas tulee Rinteen väläyttämään pääomatuloverojen kiristykseen, Lehtinen varoittaa kansainvälisestä liikkuvuudesta, joka on tällä sektorilla erityisen suurta. Isot korotukset lisäävät riskiä siitä, että pääomatulot karkaavat Suomesta tai eivät tänne tulekaan.

– Meidän on oltava kilpailukykyisessä asemassa, jos haluamme pitää veropohjastamme kiinni, Lehtinen korostaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)