Verkkouutiset

Huippuaseteknologian salakuljetuksesta Venäjälle epäilty lähetti kymmeniä tavaraeriä Suomeen

Suomen kautta USA:sta Venäjälle salakuljetetun huipputeknologian vienti oli asiakirjojen mukaan säänneltyä kansallisen turvallisuuden takia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaliforniassa viime viikolla pidätetyn venäläissyntyisen Pavel Fliderin epäillään salakuljettaneen sotilaskäyttöön soveltuvaa teknologiaa Suomessa ja Virossa toimivien yritysten kautta Venäjälle.

Fliderin yritys on lähettänyt 2014–2015 ainakin 33 erää tavaraa suomalaiselle logistiikka-alan yritykselle. Vuonna 2013 viranomaiset pysäyttivät toiselle suomalaisyritykselle lähetetyn kaksikäyttötuotteita sisältäneen tavaraerän.

Asia ilmenee Verkkouutisten hankkimasta Yhdysvaltojen kauppaministeriön teollisuus- ja turvallisuusviraston määräyksestä, jolla Fliderin yritykseltä vietiin vientioikeudet häneen kohdistettujen rikosepäilyjen ja rikostutkinnassa selvinneiden seikkojen vuoksi.

Toimintaa harjoitettiin Fliderin omistaman Trident International -yrityksen kautta. Pavel Flider pyörittää yritystä yhdessä veljensä Gennadi Fliderin kanssa.

Kalifornian syyttäjänviraston mukaan Flideriä epäillään lukuisien salakuljetusrikosten lisäksi myös rahanpesusta ja salaliittorikoksista. Fliderin epäillään muun muassa rikkoneen Yhdysvaltojen vientilakeja antamalla viranomaisille tietoisesti virheellisiä ja harhaanjohtavia ilmoituksia vientitavaroista.

Tridentin kautta harjoitettu toiminta on myös ollut ilmeisen mittavaa. Yrityksen kerrotaan saaneen ainakin osa rikolliseen toimintaan liitetyistä varoista ulkomailta. Yhteensä varoja on lähetetty lukuisissa eri maissa toimivista pankeista yli 60 miljoonaa dollaria, eli noin 55 miljoonaa euroa. Rahaa on syyttäjänviraston mukaan tullut ainakin Tshekin Tasavallasta, Virosta, Latviasta, Kyprokselta ja Hong Kongista.

Lähetyksiä Suomeen

Molempien asiakirjassa mainittujen suomalaisyritysten toimiala käsittää ainoastaan logistiikkapalvelut eli tuonti- ja vientijärjestelyt. Tästä huolimatta ne oli merkitty Tridentin amerikkalaisviranomaisille toimittamissa vientiselvityksissä tavaroiden loppukäyttäjiksi.

Vaikka vuonna 2014–2015 Suomeen lähetettyjen kymmenien tavaraerien sisällöstä ei ole selvitystä, todetaan asiakirjassa, että vientivalvontaviranomaisilla on syytä uskoa, ettei suomalainen yritys ole ollut tavaroiden todellinen loppukäyttäjä.

”Kun otetaan huomioon rikkomukset, petolliset toimet ja muut Tridentiin liittyvät todisteet – mukaan lukien se, mitä Fliderit ovat myöntäneet – vientivalvontaviranomainen toteaa, että on syytä uskoa Tridentin tehneen jälleenkuljetuksia Venäjälle”, asiakirjassa todetaan.

Asiakirjoissa mainitaan lisäksi tapaus vuoden 2013 huhtikuulta. Tuolloin Tridentin tavaraa jäi tullin haaviin San Franciscon lentokentällä. Tavarat oli merkitty tulli-ilmoitukseen ”muuntajiksi” ja niiden loppukäyttäjäksi oli mainittu pieni suomalainen logistiikka-alan yritys.

Tavarat eivät kuitenkaan vastanneet ilmoitusta. Niiden joukossa oli muun muassa Xilinxin valmistamia ohjelmoitavia logiikkapiirejä. Kyseiset logiikkapiirit soveltuvat käyttöön ääriolosuhteissa, ja ne on luokiteltu Yhdysvalloissa kaksikäyttötuotteiksi ”kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä syistä”.

Kaksikäyttötuotteella tarkoitetaan sellaista tuotetta, teknologiaa, palvelua tai muuta hyödykettä, joka soveltuu siviilikäytön lisäksi myös sotilaskäyttöön. Kaksikäyttötuotteiden tuonti Suomeen on laillista, eikä vaadi erityistoimenpiteitä. Niiden välittäminen ja kauttakuljetus Suomesta EU-alueen ulkopuolelle on kuitenkin luvanvaraista.

Vaatii vientiluvan

Ukrainan kriisin vuoksi säädetyt talouspakotteet kieltävät lähtökohtaisesti kaksikäyttötuotteiden viennin Venäjälle. Ulkoministeriön vientivalvontayksiköstä kerrotaan Verkkouutisille, ettei tapauksessa kuvatun kaltaisten tuotteiden vieminen Suomesta Venäjälle ole mahdollista ilman erikseen haettavaa vientilupaa. Lupaharkinta on tapauskohtainen ja vaatii muun muassa selvityksen siitä, kenelle tavara toimitetaan.

Kyseisten logiikkapiirien kaksikäyttöluokituksessa mainitaan niiden toimivan lämpöalueella -55 – +125 astetta. Xilinx valmistaa useita kyseiseen lämpötilaluokkaan kuuluvia logiikkapiirejä. Yritys markkinoi niitä verkkosivuillaan puolustuskäyttöön.

Asiakirjojen perusteella Flidereitä kuulusteltiin asiasta vuonna 2013. He kiistivät lähettäneensä tavaraa Venäjälle ja kertoivat tavaroiden olleen todellisuudessa matkalla virolaisyritykselle. Suomeen ne oli Fliderien mukaan lähetetty kustannussyistä.

Yritys jäi uudelleen kiinni virheellisestä tulli-ilmoituksesta heinäkuussa 2013. Tuolloin ”elektroniikkatavaraksi” merkittyjen tavaroiden joukosta löytyi kaikkiaan 51 Xilinxin logiikkapiiriä. Takavarikon jälkeen amerikkalaisviranomaiset esittivät virka-apupyynnön Viroon. Tavaraerän vastaanottajaksi merkityn virolaisyrityksen johdossa toimiva henkilö myönsi kuulusteluissa lähettäneensä tavaraeriä Venäjälle Pavel Fliderin pyynnöstä. Viranomaisten mukaan virolaisyritys lopetti toimintansa pian tämän jälkeen.

Seuraavaksi yritys alkoi lähettää tavaraa suoraan Venäjälle, vedoten tällaisten kaksikäyttötuotteiden vientisääntöjä koskevaan poikkeukseen, joka sallii niiden toimittamisen muun muassa rautatieteollisuuden käyttöön. Tässäkin tapauksessa Fliderin ilmoittama tuotteiden loppukäyttäjä paljastui ainoastaan välikädeksi. 2014 keväällä Fliderin yritys siirtyi lähettämään tavaraa suomalaiselle logistiikkayritykselle.

Amerikkalaisviranomaisten asiakirjoista ei selviä, ovatko suomalaisille yrityksille toimitetut tavarat jääneet maahan vai onko ne viety jonnekin. Myöskään tavaraerien sisältöjä ei eritellä tässä kerrottua enempää. Asiakirjoista ei lisäksi ilmene, kuinka paljon Suomen ja Viron kautta on kaikkiaan yritetty salakuljettaa tavaraa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)