Verkkouutiset

Presidentti IS:lle Venäjän puuttumisesta vaaleihin: Suomeen on aika vaikea vaikuttaa

Sauli Niinistö ei usko, että presidentinvaaliin pyrittäisiin vaikuttamaan ulkomailta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ilta-Sanomat on kysynyt tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä, ottiko hän tavatessaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin esille pelkoja Venäjän vaikuttamisesta Suomen presidentinvaaliin.

– Ei, ei sen enempää kuin tuli esille siinä tiedotustilaisuudessa kun häneltä niistä kyseltiin, Sauli Niinistö vastaa IS:ssa.

– Se ei ole sellainen kysymyksenasettelu johon varmasti saisi sen kummallisempia vastauksia. Se olisi varmasti samaa, mitä he Yhdysvaltoihin vastaavat.

Presidentin mukaan hän ei oikein usko, että Suomeen yritetään vaikuttaa.

– Suomeen on aika vaikea vaikuttaa enkä usko, että kauheasti pyrittäisiinkään. Luultavasti ymmärretään itse asiassa, että vaikutusyritykset johtavat hyvin helposti päinvastaiseen tulokseen. Jollei sitten sitä halutakin, jos on kaksinkertainen taktiikka, hän hymähtää.

Sauli Niinistö sanoo, että suomalaiset ovat hyvin jalat maassa olevaa väkeä.

– Onhan meillä trollausta parasta aikaakin, enkä tarkoita pelkästään venäläistä trollausta, mutta ei se ole purrut kauheasti. Eivät he nyt mitään huikeita joukkoja ole saaneet innostumaan, Niinistö toteaa.

Presidentti Niinistön mukaan presidentti Putin selosti heidän tapaamisessaan varsin avoimesti lähtökohtia, joista Venäjä katsoo maailmanpolitiikan tapahtumia.

– En oikein voi kertoa puheiden sisällöstä, sillä sitten ne puheet päättyvät siihen.

”Tulee vastustaa ahneutta”

Ilta-Sanomien toisessa haastattelussa tasavallan presidentti ottaa kantaa torstain uutiseen, jossa julki tulleessa budjettikirjassa hänen vuosipalkkiotaan oli nostettu.

Kyseessä oli Sauli Niinistön mukaan virhe, ”josta en ole kovin tyytyväinen, kun minulta ei kysytä asioita”.

Ministeriö ilmoitti myöhemmin torstaina korjanneensa virheen. Oli kuviteltu, että palkkion leikkaus koski vain istuvan presidentin ensimmäistä kautta. Laki ei ole määräaikainen.

– Näin on kuviteltu. Tästä on puhuttu minun kanssani vasta eilen (keskiviikkona). Minun mielestäni siihen ei pidä tehdä korotuksia, Sauli Niinistö sanoo IS:lle.

Presidentti leikkasi 2013 itse palkkaansa. Hän toivoi tuolloin, että myös muut hyväosaiset osallistuisivat talkoisiin. Uutisten perusteella esimerkkiä ei ole seurattu.

– Eivät todellakaan, päinvastoin, mutta jotkut kyllä. Vuonna 2013 elettiin vielä jokseenkin surkealta näyttävää taloustilannetta, niin valtion taloudessa kuin yksityissektorilla. Se on ollut vähän yllättävää nähdä, että tuo suhteellisen vaatimaton kehitys ei ole välttämättä heijastunut palkitsemispuolella, Niinistö toteaa.

– Jos haluamme säilyttää jonkinlaista kohtuullisuutta – tulee vastustaa ahneutta, jota ilmenee kovin monella eri tavalla. Ei se siitä parane, jos siitä julkisuudessa melskataan ja moititaan.

– Oma johtopäätökseni 2013 oli se, että on parempi tehdä itse ja katsoa, meneekö sanoma perille. Totta kai olen säilyttänyt puhevallan tässä asiassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)