Verkkouutiset

Näin eduskunta ennusti Venäjästä 2007: Kielteinen kehitys on tuskin edes mahdollinen

Eduskunta arvioi kymmenen vuotta sitten, että Venäjä lähentyy EU:ta. Vallan ja varallisuuden keskittyminen näyttivät enemmän kuin epätodennäköisiltä suunnilta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta ennusti vuonna 2007, että Venäjä kehittyy myönteiseen suuntaan, oikeusvaltion periaatteet vahvistuvat ja talouselämä monipuolistuu energiayhtiöiden johdolla.

– Poliittisesti edetään ohjatun demokratian kautta ilman ohjausta toimivaan demokratiaan, valiokunta totesi laajassa raportissaan.

Valiokunta totesi, että vuoteen 2007 mennessä Suomen ja Venäjän ”välinen talousyhteistyö on saavuttanut laajat mittasuhteet. Monia mahdollisuuksia on kuitenkin käyttämättä”.

Valiokunta antoi Venäjän kehitykselle kolme vaihtoehtoa eli skenaariota, joista yksi on myönteinen, toinen erittäin myönteinen ja kolmas kielteinen. Kielteistä kehitystä valiokunta piti erityisen epätodennäköisenä.

Myönteisen vaihtoehdon mukaan Venäjä nousee energiaosaamisensa ansiosta globaaliksi vaikuttajaksi.

– Energiayhtiöiden ammatillisesti pätevä johto oivalsi vuoden 2008 vaiheilla, että sen mahdollisuudet kerätä pysyvästi voittoja energiasektorilta edellyttivät toiminnan laajentamista energiasektoria sivuaville aloille kuten energiatekniikan laitteisiin ja kulkuvälineisiin.

Venäläinen luovuus pääsee oikeuksiinsa yritysten suurissa tutkimus- ja kehitysyksiköissä, joita rahoitetaan runsaskätisesti.

– Suurten energiayhtiöiden tutkimuslaitoksista kuuluu yhä kovempaa perinteisten energiamuotojen kritiikkiä. Niiden käyttöä pidetään vanhanaikaisena ja venäläisten älykkyyttä aliarvioivana.

Toinen, erittäin myönteinen ennuste kulkee nimellä ”monipuolistuva mosaiikki-Venäjä”.

– Erilaisuus nähdään nyt vuonna 2017 positiivisena ja suvaitsevaisuus kaikissa sen ilmenemismuodoissa on huomattavasti lisääntynyt.

Vallasta luopuneen presidentti Vladimir Putinin kautta muistellaan lämmöllä, koska sen aikana palkat nousivat ja keskiluokka vahvistui. Venäjän WTO-jäsenyys on käynnistänyt kansainvälisen investointibuumin.

– Venäjän liittyminen EU:hun voisi olla täysin mahdollista. Venäjä ja Euroopan unioni ovat jo sopineet työvoiman lähes vapaasta liikkuvuudesta sekä molemminpuolisesta viisumivapaudesta.

Kielteinen skenaario sisältää mahdollisuuden, että Venäjää hallitaan pelolla. Ulkomaalaisiin suhtaudutaan epäluuloisesti ja epäluottamuksen ilmapiiri leviää maan sisälläkin. Autoritaarisia arvoja ja voimaa ihaillaan.

– Valtaa pitävä eliitti muodostuu nyt vuonna 2017 erityisesti niistä, jotka hallitsevat salaista poliisia, armeijaa ja suuria energiayhtiöitä.

Todellista oppositiota ei ole ja korruptio ulottuu koko valtakoneistoon. Eliitti kontrolloi tiedotusvälineitä. Eri mieltä olevat vaiennetaan.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta päätyy toteamaan, että kielteinen skenaario ei ”liene juuri kenenkään tavoittelun kohteena”. Edes eliittiin kuuluville se ei ole kovin myönteinen tulevaisuudenkuva.

– Onko tällainen skenaario edes mahdollinen?

Eduskunnan tulevaisuusvaliokuntaa johti raportin laatimisen aikaan silloinen kansanedustaja Jyrki Katainen (kok.). Raportin laatimiseen tähdänneessä keskusteluryhmässä puhetta johti kuitenkin kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä (vas.).

Valiokunnan keskustelut toimittivat valmiiksi raportiksi tutkijat Osmo Kuusi ja Hanna Smith sekä valiokuntaneuvos Paula Tiihonen. Suomalaisten Venäjä-vastaisuutta käsitteli omassa osuudessaan Vantaan kaupunginvaltuutettu, toimittaja Antero Eerola (vas.). Raporttia kommentoi liikemies Seppo Remes.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)